На базі Карпатського біосферного заповідника проведено чергове засідання
Спільного менеджмент-комітету українсько-словацько-німецького об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини»

27 вересня 2017 року, у м. Рахів, на базі Карпатського біосферного заповідника, у рамках Міжнародної науково-практичної конференції з нагоди десятиріччя включення букових пралісів України та Словаччини до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, проведено засідання Спільного менеджмент-комітету українсько-словацько-німецького об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини».

Насамперед треба нагадати, що відповідно до Спільної Декларації про наміри між Федеральним міністерством навколишнього середовища, охорони природи, будівництва та безпеки реакторів Федеративної Республіки Німеччини, Міністерством охорони навколишнього середовища Словацької Республіки та Міністерством екології та природних ресурсів України щодо співпраці з охорони та управління спільним об’єктом Всесвітньої спадщини «Букові праліси Карпат (Словаччина та Україна) та давні букові ліси Німеччини (Німеччина)», яка схвалена рішенням Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО 39 СОМ 7В.19 (2015 р.), утворено Спільний менеджмент-комітет.

В інтегрованій Системі менеджменту Спільного об’єкту Всесвітньої спадщини «Букові праліси Карпат (Словаччина та Україна) та давні букові ліси Німеччини (Німеччина)», менеджмент-комітет повинен здійснювати координацію управління складовими частинами об’єкта, сприяти та спрямовувати діяльність національних керівних комітетів та груп.

У першу чергу ідеться про розробку і реалізацію спільних транснаціональних планів моніторингу, дослідницьких програм і проектів, навчання та підвищення кваліфікації фахівців, які забезпечують збереження та дослідження складових частин об’єкта. Важливим завданням менеджмент-комітету є також контроль за станом збереження та підготовка звітності перед Комітетом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО про стан транснаціональної серійної спадщини загалом.

До складу Спільного менеджмент-комітету входять представники міністерств охорони довкілля країн-учасниць (а з Німеччини і міністерств федеральних земель), відповідних природоохоронних установ та експерти. Його засідання проходять раз у рік, почергово в алфавітному порядку на території однієї з країн-учасниць.

Останнє засідання Спільного менеджмент-комітету пройшло в Словаччині (м. Сніна, 25 – 28 жовтня 2015 року). Тут обговорено, найактуальніші питання діяльності об’єкта, зокрема хід виконання рішень Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо припинення суцільних рубок в пралісах словацької його частини. Детально проаналізовано результати експертного висновку моніторингової місії Міжнародного Союзу охорони природи (IUCN) з цього приводу.

Чергове засідання Менеджмент-комітету, яке за планом мало пройти в 2016 році в Україні, на прохання словацької сторони перенесено на 2017 рік.

Цьогорічне, завершальне засідання Спільного менеджмент-комітету спадщини, у форматі «Букові праліси Карпат (Словаччина та Україна) та давні букові ліси Німеччини (Німеччина)», пройшло під головуванням заступника Голови національної керівної групи Спільного менеджмент-комітету, заступника директора Карпатського біосферного заповідника, доктора біологічних наук, професора Федора Гамора.

В його роботі взяли участь делегації: Німеччини у складі Гаґена Клуттіґа (Федеральна агенція з охорони природи ФРН), Ганнеса Кнаппа (Міжнародний фонд Міхаеля Зуккова) та Катріни Бервальд й Марка Елерса (Національний парк «Ясмунд»); Словаччини у складі Івана Коубека (Державна служба охорони природи Словацької республіки), Мар’яна Гіча (Національний парк «Полонини») та Любослава Міка (Державне підприємство «Ліси Словацької республіки») та України у складі членів української керівної групи й представників новоприєднаних частин об’єкта «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи» (природні заповідники «Горгани» та «Розточчя» й національних природних парків: «Синевир», «Зачарований край» та «Подільські Товтри»). В засіданні менеджмент- комітету загалом брало участь біля двадцяти чоловік.

Про реалізацію рішень (рекомендацій), що були розроблені під час останнього засідання Спільного менеджмент-комітету в Словаччині, доповідав директор Державної служби охорони природи Словацької республіки Іван Коубек, про підсумки розширення українсько-словацько-німецького об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО “Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» та особливості інтегрованого менеджменту новоутвореного об’єкту спадщини “Букові праліси і давні букові ліси Карпат та інших регіонів Європи», інформували співробітниця австрійського інституту екології (Е.С.О.), доктор Анна Коварович та старший науковий співробітник Державного природознавчого музею НАН України, керівник в Україні Дунайсько-Карпатської програми Світового фонду природи (WWF) Богдан Проць, про заходи адміністрації Карпатського біосферного заповідника, щодо збереження букових пралісів заповідника як найбільшої частини об’єкта Всесвітньої спадщини “Букові праліси і давні букові ліси Карпат та інших регіонів Європи», говорив директор Карпатського біосферного заповідника Микола Рибак, а про хід реалізації рішень Комітету Всесвітньої спадщини із питань збереження словацької частини Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини», звітував науковий співробітник словацького національного парку «Полонини» інженер Мар’ян Гич.

Виступаючи на засіданні менеджмент-комітету з доповіддю «Про уточнення змісту нової редакції Спільної Декларації про наміри між Міністерством екології та природних ресурсів України, Федеральним Міністерством навколишнього середовища, охорони природи, будівництва та безпеки реакторів Федеративної республіки Німеччини і Міністерством охорони навколишнього середовища Словацької республіки щодо співпраці з охорони та управління спільним об’єктом Всесвітньої спадщини «Букові праліси Карпат (Словаччина та Україна) та давні букові ліси Німеччини (Німеччина)» у зв’язку із його розширенням», професор Федір Гамор, привернув увагу до того факту, що із нової редакції тексту Спільної
декларації про наміри у зв’язку із розширенням об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, без відома української сторони, австрійські колеги вилучили пункт «3.6. Діяльність запланованого Міжнародного навчального науково-дослідного центру букових пралісів і сталого розвитку на базі Карпатського біосферного заповідника».

Ми не можемо погодитись із цим, оскільки це питання є надзвичайно важливим для збереження та популяризації об’єкту Спадщини. Проект створення Міжнародного навчального науково-дослідного центру букових пралісів і сталого розвитку (МНДЦ), на наше прохання, спеціально розроблявся, відповідно до статті 5 Конвенції про охорону Всесвітньої культурної і природної спадщини, в міжнародній академії охорони природи на о. Вільм в 2011 р., як ключовий елемент мережі навчальних центрів (візит-центрів) цього транснаціонального об’єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Його будівництво
повністю підтримано зі сторони Німеччини та Словаччини. А Президент та Уряд України прийняли відповідне рішення про його будівництво. Департамент екомережі та природно-заповідного фонду Мінприроди України і я звернулись до австрійської сторони з проханням повернути цей пункт, але поки що пояснень з цього приводу не отримали.

Обговорюючи це питання Іван Коубек нагадав, що на попередньому засіданні менеджмент-комітету у Словаччині, прийнято рішення про те, що зміни до тексту Декларації, не можуть бути прийняті без згоди трьох країн-засновниць об’єкта. А Ганнес Кнапп, запропонував підтримати пропозицію щодо відновлення пункту 3.6. в тексті нової редакції Спільної Декларації. Вирішено, запропонувати Австрії, як країні, що здійснює координацію підготовки та узгодження нової редакції Спільної декларації про наміри, відновити у тексті пункт наступного змісту: «3.6. Діяльність запланованого
Міжнародного навчального науково-дослідного центру букових пралісів і сталого розвитку на базі Карпатського біосферного заповідника».

Федір Гамор проінформував також про досвід реалізації в Україні інтегрованого менеджмент плану з управління об’єкту та будівництва цього міжнародного центру.

Наступне засідання спільного менеджмент-комітету відбудеться в новому форматі за участі 12 країн, на основі оновленої Спільної декларації про наміри. Дата та місце його проведення будуть узгоджені пізніше.

Федір Гамор,
заступник директора Карпатського
біосферного заповідника,
професор