В Мінприроди обговорили проблеми збереження букових пралісів та план заходів з реалізації
в Україні Лімського плану дій Програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера»

6 червня 2017 року в Києві, в Міністерстві екології та природних ресурсів України, пройшло засідання Робочої групи Сектору природничих наук та природної спадщини Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, на якому розглянуто найактуальніші питання збереження природної спадщини в Україні та реалізації Лімського плану дій програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера».

На засіданні Робочої групи, виконуючий обов’язки директора департаменту екомережі та природно-заповідного фонду Мінприроди Григорій Парчук й радник міністра екології та природних ресурсів України Віктор Клід, насамперед проінформували про хід виконання в Україні вимог Конвенції та рішень Національної комісії України у справах ЮНЕСКО щодо збереження Всесвітньої природної спадщини, привернули увагу до першочергових завдання органів влади у цьому контексті.

Детально обговорено хід виконання актів Президента та Уряду України з питань збереження букових пралісів Карпат та уточнення конфігурації меж ділянки «Стужиця-Ужок» (Ужанський національний природний парк) об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО “Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини».

Доповідаючи з цього приводу, член Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, доктор біологічних наук, професор Федір Гамор зазначив, що в останній час вживаються додаткові заходи для активізації цієї роботи. Так, 1 березня 2017 року, в Закарпатській облдержадміністрації, хід виконання цих урядових рішень проаналізовано на спеціальній нараді.

В результаті, зокрема, доручено агенству регіонального розвитку та транскордонного співробітництва Закарпаття забезпечити підготовку та реалізацію в 2017-2020 роках, у рамках Державного фонду регіонального розвитку, пілотного проекту з розбудови природоохоронної та туристично-рекреаційної інфраструктури в депресивних гірських населених пунктах Закарпатської області, які розташовані у зоні української частини українсько-словацько-німецького природного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Розпочались роботи з ремонту дороги до угольських пралісів (Мала Уголька). За рахунок перевиконання митних платежів, спрямовуються кошти на ремонти й інших доріг, що ведуть до чорногірських (Рахів-Богдан-Луги) та свидовецьких (Луг-Косівська Поляна) масивів Спадщини.

Знову гостро порушено питання фінансування будівництва міжнародного навчально-дослідного центру з вивчення букових пралісів та сталого розвитку Карпат у Квасах та щодо організації українсько-румунського пропуску через кордон на ділянці с. Ділове (Україна) – с. Валя Вишеулуй (Румунія) та створення відповідної прикордонної інфраструктури тощо.

Проінформовано також, що розпорядженням голови Закарпатської ОДА, підтримано пропозицію Карпатського біосферного заповідника щодо проведення Міжнародної науково-практичної конференції на тему «Десятиріччя створення об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО “Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини": історія, стан та проблеми впровадження інтегрованої системи менеджменту» у м. Рахів 26-29 вересня 2017 року та, що під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Віктора Мікуліна утворено відповідний оргкомітет.

Крім того, проведення цієї конференції бере під свій патронат і Національна комісії України у справах ЮНЕСКО.

На зібранні розглянуто також питання реалізації заходів із впровадження в Україні Стратегії та Лімського плану дій програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» на період до 2025 року, стан підготовки до проведення в Україні засідання Спільного керівного комітету об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини», ходу розширення українсько-словацько-німецького об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО “Букові праліси та давні букові ліси Німеччини" та перспективи збереження в цьому контексті старовікового букового лісу в національному природному парку «Подільські Товтри», підготовки національного періодичного огляду Ужанським національним природним парком стосовно участі у транскордонному біосферному резерваті «Східні Карпати», про створення українсько-польського біосферного резервату «Розточчя», підготовки до п’ятого засідання Координаційної ради білорусько-польсько-українського біосферного резервату "Західне Полісся" тощо.

З інформаціями та в їх обговоренні виступили заступник голови Міжнародної координаційної ради програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» Павло Черінько, член-кореспондент НАН України Яків Дідух, директор Ужанського національного природного парку Віктор Биркович, заступник начальника відділу науково-дослідної роботи та сталого розвитку Карпатського біосферного заповідника Василь Покиньчереда та інші.

Робоча група ухвалила відповідні рішенні та рекомендації.

Федір Гамор,
заступник директора Карпатського біосферного заповідника,
доктор біологічних наук, професор