Проведено зустріч керівництва Карпатського біосферного заповідника
з представниками територіальної громади села Ділове

13 травня 2017 року у будинку культури села Ділове, за ініціативи місцевої громади, відбулася зустріч з керівництвом Карпатського біосферного заповідника, в якій взяли участь близько 30-ти мешканців села на чолі з сільським головою Андрієм Панасюком та землевпорядником Таїсією Полянчук.

На зустрічі обговорено низку питань, пов’язаних із використанням природних ресурсів на території біосферного заповідника, веденням тут полонинського господарства, участю заповідника у відновленні під’їзних доріг до полонин тощо. В їх обговоренні взяли участь: від Карпатського біосферного заповідника директор Микола Рибак, в.о. головного природознавця Михайло Проць, начальник Трибушанського ПНД відділення Василь Шемота; від ДП «Великобичківське лісове мисливське господарство» лісничий Діловецького лісництва Василь Брехлічук, а також депутат Рахівської районної ради Микола Кокіш-Мельник та депутат Рахівської міської ради Михайло Кабаль.

Виступаючи перед представниками Діловецької громади, директор КБЗ детально роз’яснив порядок надання дозволів на випасання громадської худоби на полонинах заповідника та виділення паливних дров для ведення полонинського господарства на платній основі. У своєму виступі він наголосив на тому, що біосферний заповідник всіляко підтримував і підтримує сталий розвиток територіальних громад, розташованих у зоні діяльності заповідника, в т.ч. і громаду с. Ділове. Для цього з головами 13-ти населених пунктів Рахівського району, серед яких є і с. Ділове, підписано Декларації про співпрацю, в яких ключовими напрямками співпраці визначено реалізацію концепції сталого використання природних ресурсів, активізацію рекреаційної діяльності, пошук фінансування, екологічну освітньо-виховну роботу та інші види діяльності. До пріоритетів взаємодії віднесено розвиток територіальних громад щодо створення показових полонинських господарств, збору та утилізації побутового сміття, забезпечення благоустрою населених пунктів тощо. В цьому контексті адміністрація заповідника запропонувала розглянути на сесії Діловецької сільської ради проект Угоди між Карпатським біосферним заповідником і громадою села про співпрацю у питаннях покращення ведення полонинського господарства, збереження полонинської культури і сталого використання природних комплексів на полонинах Карпатського біосферного заповідника. Аналогічні проекти Угод направлені також і в інші населені пункти Рахівського району.

Микола Рибак звернув увагу присутніх на те, що у Карпатському біосферному заповіднику зараз розробляється проект організації території та проводиться лісовпорядкування, яке буде діяти щонайменше протягом 10 років.

Після виступу директора розпочалася жвава дискусія стосовно рівня цін на дрова, можливості повернення мисливських угідь на території зони антропогенних ландшафтів біосферного заповідника тощо. Висловлювались також пропозиції щодо виключення зі складу заповідника лісів колишнього Агролісу, які розташовані на межі населеного пункту та заміни їх на інші лісові масиви. Ставились питання до заповідника і стосовно виділення більших коштів на ремонт доріг до полонин, так як заповідник отримує доходи від рекреаційної діяльності.

За результатами дискусії учасники зустрічі одностайно підтримали пропозицію директора КБЗ щодо підготовки заповідником у місячний термін обґрунтованої відповіді на всі поставлені питання. Наразі домовились про встановлення єдиних доступних цін на паливні дрова для ведення полонинського господарства, які виділяються Карпатським біосферним заповідником та ДП «Великобичківське лісове мисливське господарство», і вирішили провести спільне обстеження та відводи деревини у місцях проведення випасів.

Микола Рибак,
директор Карпатського біосферного заповідника