Засідала координаційна рада Карпатського біосферного заповідника

Чергове засідання Координаційної ради - колегіального органу, який виконує консультаційно-дорадчі функції, а також сприяє залученню громадськості до прийняття рішень щодо основних напрямків діяльності Карпатського біосферного заповідника (КБЗ), відбулося 24 травня у м. Тячів Закарпатської області. Участь у ньому взяли понад 40 осіб, серед яких були представники обласної державної адміністрації, органів влади і місцевого самоврядування Рахівського і Тячівського районів, державних лісогосподарських підприємств, громадських організацій тощо. Порядок денний включав 10 питань, ключовим із яких була доповідь директора біосферного заповідника, голови Координаційної ради Миколи Рибака, яка була присвячена виконанню пріоритетних заходів Карпатського біосферного заповідника протягом 2016 року та ключовим завданням установи на 2017 рік.

Домінуючою на засіданні була тема співпраці з територіальними громадами в зоні діяльності біосферного заповідника. Питання її поглиблення розкрив у своєму виступі заст. начальника відділу науково-дослідної роботи та сталого розвитку Василь Покиньчереда. Він, зокрема, проінформував присутніх про укладання Декларацій про співпрацю з 14-ма територіальними громадами з територій Рахівського і Тячівського районів. В основі цих Декларацій лежить створення перехідної зони Карпатського біосферного резервату, яка ще рік тому практично не існувала. Це й було причиною рішення Дорадчого комітету для біосферних резерватів, віднести КБЗ до таких, які не відповідають критеріям Статутних рамок для біосферних резерватів. За останній рік адміністрація установи доклала неймовірних зусиль, щоб призвести свою територій у відповідність із вищезазначеними критеріями. Внаслідок кропіткої праці транзитну зону було сформовано. Окрім вищезгаданих територіальних громад, до неї увійшли, частково або повністю, території п’яти державних лісогосподарських підприємств. Таким чином впорядкування зонування Карпатського біосферного резервату було успішно завершено і на сьогодні він повністю відповідає усім міжнародним стандартам.

Жваве обговорення викликали також питання, пов’язані з участю заповідника у житті місцевих територіальних громад. Насамперед громади очікують від адміністрації заповідника реальної допомоги, яка могла б полягати в ремонті доріг, облаштуванні нових туристичних маршрутів, створенні життєвоважливих елементів місцевої інфраструктури, тобто таких, які могли б позитивно вплинули на їх соціально-економічний розвиток.

Ще одним важливим питанням для представників органів місцевого самоврядування було очищення території населених пунктів від побутового сміття. Як зазначив представник українсько-німецького проекту «Підтримка природно-заповідних територій в Україні» Богдан Проць, в його рамках планується реалізація пілотного заходу, спрямованого на вирішення проблеми побутових відходів у зоні діяльності Карпатського біосферного заповідника.

Не обійшла Координаційна рада й питання розширення території заповідника в межах Тячівського району, яке доповів секретар ради Василь Покиньчереда. Загалом пропозиції щодо включення до складу КБЗ значних площ букових пралісів не викликало у представників влади, місцевих громад і держлісгоспів суттєвих заперечень. Навпаки, вони продемонстрували розуміння позитивного впливу збереження цінних природних екосистем на розвиток і добробут територіальних громад. У той же час доповідач наголосив, що питання розширення буде погоджено з кожною громадою, щоб уникнути конфлікту інтересів на майбутнє. Це підтвердив у процесі обговорення і директор установи Микола Рибак. Він сказав: «Зрештою, сьогодні це вимога діючого законодавства».

Загалом чергове засідання Координаційної ради пройшло в доброзичливому й конструктивному руслі, підтвердивши правильність курсу адміністрації КБЗ на широкий діалог із територіальними громадами, що знаходяться в зоні його діяльності.