Про наслідки підпалів у «Долині нарцисів»

Днями на Інтернет-сайтах та у соціальній мережі з’явилися стурбовані репортажі стосовно підпалів сухої трави і хмизу на території Долини нарцисів – одного з відділень Карпатського біосферного заповідника. На думку багатьох це може обернутися катастрофою для збереження нарцису вузьколистого, який у період масового цвітіння перетворює Долину на туристичну Мекку.

Адміністрація заповідника з розумінням відноситься до небайдужості громадськості і журналістів і щиро дякує за співпереживання долі унікальної природної перлини України. У зв’язку з цим дирекція установи повідомляє наступне.

Долина нарцисів є унікальним природним об’єктом, яка знаходиться у складі Карпатського біосферного заповідника з 1979 р., і є єдиною в Європі рівнинною популяцією нарцису вузьколистого такого масштабу. Вона займає площу 256,5 га, з яких суцільні зарості рідкісного червонокнижного виду – нарцису вузьколистого (Narcissus angustifolius Curt) за останні десятиліття незмінно займають близько 30 гектарів.

За перших повідомлень щодо пожеж у Долині нарцисів, адміністрація заповідника сформувала комісію, до складу якої увійшли науковці та фахівці Служби державної охорони. З метою встановлення місць загоряння та можливої загрози місцезростання нарцису вузьколистого 16 березня комісією проведено натурне обстеження місць всіх локалітетних згарищ, які утворилися виключно вздовж автомобільної дороги загального користування. Цей автошлях використовується місцевими жителями для проїзду до своїх житлових будинків та дачних ділянок. У весняний період вона також слугує за туристичний маршрут.

У ході проведеного обстеження комісією встановлено, що загальна площа пошкоджених вогнем ділянок становить 6,27 гектарів. На зазначених ділянках вигоріла верхня частина сухих стебел минулорічної трави. Вогнем не пошкоджено підстилку та трав’яно-моховий покрив приземної частини ділянок.

На жаль, причини пожежі поки що остаточно не встановлені. Можливо, причиною виникнення загорання став щорічний випал сухої трави та гілок на сусідніх до заповідного урочища приватних ділянках місцевих жителів. Не виключається також здійснення підпалів невстановленими особами. Оскільки працівникам Карпатського біосферного заповідника не вдалося встановити винних у підпалах осіб, адміністрація звернулася по допомогу до правоохоронних органів. Зараз проводиться розслідування. У разі встановлення винних осіб, їх буде притягнено до адміністративної відповідальності.

Враховуючи, що вегетація нарцису вузьколистого ще не почалася, а його цибулини перезимовують під землею доволі глибоко, дана пожежа не нанесла шкоди популяції цінної рослини.

Разом з тим, не можна забувати, що Долина нарцисів – це насамперед екосистема. Нарцис в ній можливо самий цінний вид, але далеко не єдиний. Зараз дуже важко оцінити справжню шкоду, нанесену екосистемі випалюванням сухої рослинності. До негативних наслідків без сумніву належить знищення комах, ґрунтової фауни, мікроорганізмів, птахів, які гніздяться у траві, тварин, рослин та ін.

Проте, адміністрація заповідника впевнено заявляє про відсутність жодної загрози масовому цвітінню унікальної Долини нарцисів і запрошує всіх бажаючих у травні відвідати масив, щоб помилуватися весняним кипінням тендітного нарцису.

Микола Рибак,
директор Карпатського біосферного заповідника,
заслужений природоохоронець України