Співпрацю з громадами на європейський рівень!

З метою виконання рекомендацій міжнародної координаційної ради програми «Людина і біосфера» (МАБ) ЮНЕСКО щодо об’єднання зусиль для спільної охорони цінних природних комплексів Карпатського біосферного заповідника (КБЗ) та забезпечення сталого розвитку і благоустрою прилеглих до нього територій, Координаційна рада КБЗ на засіданні 20 жовтня 2016 року прийняла рішення рекомендувати адміністрації установи підготувати відповідні угоди щодо поглиблення співпраці між біосферним заповідником і територіальними громадами прилеглих населених пунктів.

16 лютого цього року, на виконання рішення ради, директор КБЗ Микола Рибак та секретар Координаційної ради, заступник начальника відділу НДР та сталого розвитку Василь Покиньчереда провели робочі зустрічі з головами територіальних громад наступних населених пунктів: Лазещини – п. Іваном Пранничуком, Чорної Тиси – п. Іваном Павлючком та Ясіня – п. Едуардом Зелінським. Під час зустрічей обговорено питання поглиблення співпраці з територіальними громадами зазначених населених пунктів, а також підписано Декларації про співпрацю щодо визначення, у рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера», територій сталого розвитку (transition area).

Станом на сьогодні із 17-ти населених пунктів, що розташовані в зоні діяльності КБЗ, Декларації про співпрацю укладено з територіальними громадами населених пунктів Угля, Велика Уголька і Широкий Луг Тячівського району та Богдан, Відричка, Луги, Костилівка, Ділове, Луг, Косівська Поляна, Кваси, Ясіня і Чорна Тиса Рахівського району. Також зазначені Декларації перебувають на розгляді ще у 3-х населених пунктах Рахівського району, а саме Рахова, Білина і Лазещини.

У цьому документі сторонами висловлено наміри щодо взаємної підтримки та сприяння співробітництву у впровадженні екологічно відповідального, соціально вигідного і економічно збалансованого розвитку зазначених територій та підвищення соціально-економічного добробуту територіальних громад. Для досягнення поставленої мети визначено, що координація дій здійснюватиметься шляхом проведення робочих засідань, круглих столів, спільного просування ініціатив щодо змін законодавства, а також реалізації відповідних проектів та програм розвитку територій. Ключовими напрямками співпраці визначено: реалізацію концепції сталого використання природних ресурсів, розвиток інфраструктури, активізацію рекреаційної діяльності, зменшення впливу господарської діяльності на довкілля, підготовку планів і програм соціально-економічного розвитку і реалізацію відповідних демонстраційних проектів, пошук фінансування, екологічну освітньо-виховну роботу та інші види діяльності. До пріоритетів взаємодії відносяться розвиток територіальних громад щодо створення показових полонинських господарств, впровадження альтернативних джерел енергії, збору та утилізації побутового сміття, забезпечення благоустрою населених пунктів тощо.

Слід зауважити, що основний обсяг робіт у контексті рекомендацій міжнародної координаційної ради програми МАБ ЮНЕСКО, зокрема щодо приведення територіальної структури, а відповідно й зонування Карпатського біосферного резервату, до вимог критеріїв Статутних рамок Всесвітньої мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО, виконано адміністрацією КБЗ впродовж жовтня-листопада минулого року. Зокрема, укладено Меморандум про співпрацю із Закарпатським обласним управлінням лісового та мисливського господарства щодо створення території сталого розвитку (transition area) в межах окремих державних лісогосподарських підприємств з метою забезпечення ведення лісового господарства на засадах сталого розвитку в регіоні, а також підписано більшу частину Декларацій про співпрацю з територіальними громадами населених пунктів у зоні діяльності КБЗ.

Таким чином, Карпатський біосферний заповідник, який має природоохоронний статус, разом з новоствореною територією сталого розвитку (transition area), формують цілісний об’єкт - Карпатський біосферний резерват, який повністю відповідає міжнародним вимогам і слугує ефективним полігоном для збереження природних комплексів із одночасним забезпеченням сталого розвитку місцевих територіальних громад.

Ми глибоко переконані, що взаємна зацікавленість у досягненні цілей, викладених у Деклараціях, дозволить вивести співпрацю між адміністрацією Карпатського біосферного заповідника і місцевими територіальними громадами на новий, якісний рівень, який відповідатиме найвищим європейським стандартам!

Микола Рибак,
заслужений природоохоронець України,
директор Карпатського біосферного заповідника