Відзначили міжнародний день дарування книг

Книга рятує душу від здерев’яніння...

Т.Г. Шевченко

14 лютого у День святого Валентина в багатьох країнах світу відзначають ще й Міжнародний день дарування книжок (International Book Giving Day). Це одне з наймолодших свят у календарі. Його започаткувала американка Еммі Бродмурі. Ідею підказав її маленький син, який запитав маму, чому немає особливого дня, коли люди дарують один одному книги. Згодом це починання підтримали у всьому світі і вже шостий рік поспіль відзначають цей день.

14 лютого ц.р., з нагоди Міжнародного дня дарування книг у читальному залі Рахівської центральної районної бібліотеки відбулася бібліоакція «Подаруй бібліотеці книжку». Її організатором виступила дирекція бібліотеки. Охоче зголосилися підтримати цю чудову ініціативу та приєднатись до акції Карпатський біосферний заповідник та члени клубу за інтересами "Співрозмовник": М.М. Федурця, В.В. Кухар, М.В. Харбака, В.П. Грегірчак, Ю.М. Годинко, В. Кокіш, М. Мазур, Ю. Локотош, В. Савуляк та ін.

Вітальним словом масовий захід відкрила директор Рахівської ЦРБ – Г.В. Приймак. Вона зосередила увагу присутніх на тому, що дарування книжок 14 лютого – це добровільна ініціатива. Вона спрямована на підвищення інтересу і доступу дітей та дорослих до книги. Основна мета Міжнародного дня дарування книг – надихнути людей по всьому світу подарувати один одному книжку. У цей день, зазвичай, прийнято дарувати книжки членам родини, надавати знижки в книгарнях, організовувати волонтерські кампанії зі збирання книжок, жертвувати друковані твори бібліотекам і благодійним організаціям, що займаються розвитком грамотності тощо.

Дарування книжок – гарна традиція читачів, друзів і партнерів Рахівської центральної районної бібліотеки. На святі директор бібліотеки висловила щиру подяку всім, хто не байдужий до бібліотеки, книг і читання. Подаровані видання – гарне поповнення книжкового фонду бібліотеки, яка обслуговує щороку понад 4000 читачів. Завдяки активності всіх учасників акції, в їх числі й Карпатський біосферний заповідник, бібліотеці було передано чимало хорошої літератури. Зокрема, автор цих рядків презентувала для бібліотеки добірку номерів всеукраїнського науково-популярного журналу «Зелені Карпати», який заповідник видає з 1994 року, науковий періодичний збірник «Природа Карпат: науковий щорічник Карпатського біосферного заповідника та Інституту екології Карпат НАН України», перший номер якого вийшов минулого року», а також збірники матеріалів різноманітних науково-практичних конференцій.

У рамках акції було підготовлено культурну програму «У цей день любов співає без зупинки». Організаторам свята вдалося вміло поєднати відзначення Міжнародного дня дарування книг та Дня святого Валентина. Захід пройшов під гаслом «Любов виникає з любові: подаруй любов – подаруй книгу!». Надзвичайно цікавим та інформативним був виступ ведучої заходу, бібліографа Рахівської ЦРБ М.В. Яворенко. Крім того, координатор інтернет-центру бібліотеки Н.В. Юришинець підготувала насичену презентацію «Без любові не можна жити». Доповідач провела екскурс про історію свята, а також проаналізувала як відзначають День закоханих у різних країнах світу. Не менш цікавим було слайд-шоу «Коханню всі роки підвладні», яке представила методист бібліотеки Г.М. Зварич. Окрім того, бібліотекарями: Г.В. Шемотою, О.І. Кокіш-Мельник та М.Ю. Меланюк були на високому рівні продекламовані числені вірші про кохання українських поетів-класиків. З короткими повідомленнями виступили також бібліотекарі Г.В. Сливка та Г.В. Яремчук.

Особливий інтерес присутніх викликала друга частина заходу – розважальна програма "Хто кращий", ведучими якої були методист бібліотеки Г.М. Зварич та завідувач краєзнавчим сектором М.С. Дьордяк, а для підрахунку балів було обрано суддю – бібліотекаря М.Ю. Котлан. Учасниками гри були члени клубу за інтересами "Співрозмовник" та всі присутні, яких ведучі розділили на дві команди: команду чоловіків та команду жінок. Гравці взяли активну участь у запропонованих конкурсах, зокрема жвавим виявився «Конкурс ораторів», метою якого було прочитати вірші як грузин, японка, дуже щаслива людина, маленький хлопчик, підлабузниця тощо. Не менш захоплюючими конкурсами були: «Відгадай пісню», «Літера», «Закохані пари» «Обмін ролями» та ін. Загалом треба відмітити, що неабияку спритність та кмітливість показали учасники як жіночої так і чоловічої команд. Як результат – обидві команди набрали майже рівну кількість балів, тому перемогла дружба. З нагоди цього романтичного свята у читальному залі панувала тепла й дружня атмосфера, а всім присутнім працівники бібліотеки підготували подарунки – валентинки.

Завершився захід оглядом книжкової виставки-інсталяції «Пори кохання», яку підготувала завідувач відділом обслуговування І.П. Титор. Автор книжкової виставки-інсталяції представила у вигляді сходинок різновікові періоди кохання. Найвища сходинка символізувала вічне кохання.

Підсумовуючи проведені заходи, хочу відзначити високий рівень їх організації та проведення.

Богдана Москалюк,
кандидат біологічних наук,
начальник редакційно-видавничого відділу
наукових та науково-популярних видань