На науково-практичній конференції у Виноградові обговорено
актуальні проблеми оздоровлення екологічної ситуації на Закарпатті

2 грудня 2016 року Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації організував проведення в місті Виноградів науково-практичну конференцію «Екологічне врядування на Закарпатті: стан та перспективи розвитку».

В її роботі взяли участь керівники Закарпатської обласної та Виноградівської районної державних адміністрацій й Виноградівської міської ради, науковці, керівники й відповідальні працівники Департаменту екології та природних ресурсів ОДА та Державної екологічної інспекції в Закарпатській області, установ природно-заповідного фонду Закарпаття та державних лісогосподарських підприємств, зацікавлені представники громадськості.

Відкрив конференцію, директор Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА Сергій Рішко.

До її учасників звернулись доктор юридичних наук, професор, заступник голови Закарпатської ОДА Віктор Мікулін та голова Виноградівської райдержадміністрації Михайло Русанюк, які привернули увагу до основних екологічних проблеми Закарпаття та до роботи місцевих органів державної виконавчої влади щодо їх розв’язання.

Доктор біологічних наук, професор, заслужений природоохоронець України, заступник директора Карпатського біосферного заповідника Федір Гамор, доповідав про «Стан реалізації актів Президента та Уряду України щодо збереження букових пралісів Карпат як об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та сталого розвитку гірських населених пунктів Закарпття» й про «Проведення заходів з розробки проекту організації території Карпатського біосферного заповідника та використання його природних ресурсів з врахуванням інтересів місцевих громад».

Особливо наголосив, що в межах Рахівського, Тячівського, Хустського та Велико-березнянського районів Закарпатської області, розміщені найбільші у світі ділянки букових пралісів, які є єдиним природним об’єктом України, що входить, у складі українсько-словацько-німецької номінації “Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини», до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Відповідно до Конвенції про охорону Всесвітньої спадщини, країни, які володіють такими об’єктами повинні забезпечувати їхню охорону, збереження та популяризацію культурної та природної спадщини. А комітет Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, крім законодавчого захисту того чи іншого об’єкту, вимагає ще й їхньої інтеграції до регіонального та місцевого територіального планування, забезпечення доступу до них туристів.

У зв’язку із цим Президент та Уряд України, відповідним Указом та дорученнями й розпорядженнями затвердили цілий комплекс заходів спрямованих на збереження цих унікальних природних цінностей та забезпечення сталого розвитку й благоустрою гірських населених пунктів Закарпатської області, які знаходяться в зоні їх розташування.

Але на жаль, підкреслив Федір Гамор, з часу їх прийняття у 2009 та 2014 роках, відповідальні міністерства та відомства України й Закарпатська ОДА, зробили дуже мало для їх виконання.

Він детально охарактеризував, незадовільне виконання кожного пункту зазначених Актів Президента та Уряду України. В результаті, до прикладу, і далі залишаються розбитими дороги, які ведуть до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, не вирішеними залишаються проблеми із побутовим сміттям, переведення на альтернативні дровам методи опалення дворогосподарств, що розташовані в зоні букових пралісів пралісів тощо.

Для усунення недоліків із виконання зазначених Актів Президента та Уряду України, в Мінприроди та Закарпатській ОДА, розроблено відповідні пропозиції, які в черговий раз схвалені дорученням Кабміну №203/13-187/094-452 від 12.03.2016 р.

Коментуючи, цю ситуацію Віктор Мікулін, наголосив, що ці проблеми належать до пріоритетних у роботі Закарпатській ОДА, і що на далі, будуть вживатись рішучі заходи щодо їх розв’язання.

Але у зв’язку із цим, ним висловлено стурбованість, через відсутність у депутатів Закарпатської обласної ради, порозуміння щодо необхідності створення Агенції регіонального розвитку Закарпаття, яка відповідно до Типового положення про Агенції регіонального розвитку (затверджена Постановою Кабміну № 258 від 11.02. 2016 р.), має розробляти програми та проекти, для ефективної реалізації державної регіональної політики у цьому контексті.

Віктор Мікулін критично охарактеризував стан дотримання екологічного законодавства в лісовому господарстві та при вирішенні проблем гірського курорту «Драгобрат», незадовільну роботу із розширення природно-заповідного фонду, особливо національного природного парку «Зачарований край». Окремо підкреслено необхідність більш рішучих дій, у рамках чинного законодавства, із питань виділення земельних ділянок для суспільних потреб, для розміщення сміттєпереробних підприємств тощо.

На конференції із доповідями та повідомленнями, виступили також Остап Цапулич – заступник начальника відділу державної екологічної експертизи та моніторингу довкілля Департаменту екології та природних ресурсів ОДА, головний лісничий національного природного парку «Зачарований край» Іван Шишканинець, заступник директора НПП «Синевир» Юрій Тюх, директор державного підприємства «Виноградівське лісове господарство» Василь Агій та інші.
Конференція ухвалила відповідні рекомендації. Її матеріали передбачається опублікувати.
 

Федір Гамор, заступник директора Карпатського біосферного
заповідника, доктор біологічних наук, професор