ВІДБУЛОСЯ ХІХ ЗАСІДАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ КОМІСІЇ УКРАЇНИ У СПРАВАХ ЮНЕСКО

25 лютого 2016 року у приміщенні Міністерства закордонних справ України відбулося ХІХ засідання Національної комісії України у справах ЮНЕСКО.

Участь в засіданні від Карпатського біосферного заповідника, на запрошення Секретаріату Нацкомісії, взяв директор заповідника Микола Рибак.

Відповідно до порядку денного на засіданні обговорено сім питань. Зокрема затверджено звіт про виконання Плану роботи Національної комісії України у справах ЮНЕСКО на 2015 рік, а також визначено пріоритети та затверджено план роботи Нацкомісії на 2016 рік.

В плані роботи Нацкомісії на 2016 рік, що є важливим для Карпатського біосферного заповідника, включено пункт «Забезпечити виконання рекомендацій Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, актів Президента України та Кабінету Міністрів України щодо збереження та сталого розвитку регіону розташування української частини українсько-словацько-німецького природного об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини».

Також на засіданні обговорено стан збереження українських об’єктів Всесвітньої спадщини на тимчасово окупованій РФ території АР Крим, а також порядок подання заявок для реалізації у 2016-2017 роках проектів за фінансової підтримки ЮНЕСКО та можливість подання заявок до Міжнародного реєстру ЮНЕСКО «Пам'ять світу».

На пропозицію головуючого, учасники засідання одностайно підтримали висунення кандидатури українського диригента Народного артиста України Германа Макаренка на здобуття статусу ЮНЕСКО «Artist for peace», а також обговорили та надали конкретні пропозиції до підготовки чергового випуску Бюлетня Національної комісії України у справах ЮНЕСКО.

Гаряча дискусія розгорнулася під час обговорення факту знесення історичної будівлі у російському Оренбурзі, в якій під час заслання жив український поет Тарас Григорович Шевченко. Учасники семінару одностайно висловились на необхідність негайної реакції Міністерства закордонних справ України щодо засудження таких дій Російською владою.

Засідання пройшло під головуванням заступника Міністра культури України Ігора Дмитровича Ліхового.

Микола РИБАК
директор Карпатського біосферного заповідника,
заслужений природоохоронець України.