Американці поділилися досвідом з інтерпретації природи

Працівникам Карпатського біосферного заповідника випала нагода взяти участь у курсах підвищення кваліфікації за темою «Інтерпретація природи», які проходили 9-13 жовтня на базі Національного дендрологічного парку «Софіївка» (м. Умань, Черкаська обл.). Організаторами виступили ГО «Український екологічний клуб «Зелена Хвиля» у партнерстві з Державною екологічною академією післядипломної освіти та управління. Тренерами на семінарі виступили експерти з Американської Національної Асоціації Інтерпретаторів та Лісової агенції США.

Основною метою заходу визначено підвищення кваліфікації представників установ природно-заповідного фонду (далі ПЗФ) України; знайомство з новими підходами до еколого-просвітньої діяльності; практика екскурсії (інтерпретації природи) та інтерактивні методи роботи з відвідувачами; формування української кагорти інтерпретаторів природи, діяльність якої буде направлено на розвиток майстерності з інтерпретації; залучення українських фахівців до міжнародної спільноти з інтерпретації природної та культурної спадщини.

Семінар був надзвичайно насиченим, корисним та цікавим. Щодня учасники працювали командами в групах, виконуючи різноманітні завдання. Програма постійно зазнавала змін, адже щодня виникали нові запитання, і тренери намагалися донести якомога більше інформації. Зокрема, не була передбаченою прогулянка Софіївкою, але на численні прохання учасників мандрівці знайшлося місце в програмі. Проте, це не була класична ознайомча екскурсія. Тренери підійшли до неї із креативністю, і під час прогулянки учасники виконували чергове творче завдання – своєрідний залік з отриманих теоретичних знань. Задача полягала у проведенні інтерпретаційної екскурсії Національним дендрологічним парком «Софіївка». Учасників поділили на групи, до яких входило по три-чотири особи. Кожна група отримала провідну ідею та предмет обговорення, що є основоположним принципом проведення інтерпретаційної екскурсії. Провідна ідея – це основне повідомлення, яке інтерпретатори хочуть донести до слухача, а предметом можуть вважатися історичні будівлі, пам’ятки архітектури, ареали та об’єкти живої природи тощо. Завдання для учасників полягало у розкритті провідної ідеї відносно предмету обговорення. Розкриття теми повинно містити поєднання матеріальних і нематеріальних (естетичних, духовних, емоційних) цінностей. Виконати всі ці задачі для учасників виявилося вкрай непросто, адже з територією «Софіївки» вони були незнайомі, а про її історію та пам’ятки мали тільки загальні обмежені відомості. Однак, всі групи справилися із покладеним завданням на відмінно.

Під час курсів виникла ідея про створення Асоціації інтерпретаторів в Україні, адже це надасть змогу розвивати та систематично покращувати методи екопросвітницької та виховної роботи. Та головне, що інтерпретаційні екскурсії, спливаючи на психоемоційну сферу, залишають у відвідувачів яскравіші враження і викликають більший інтерес.

Після закінчення курсів всі учасники отримали Свідоцтво про підвищення кваліфікації, видане Міністерством екології та природних ресурсів України та Державною екологічною академією післядипломної освіти та управління.