Карпатський біосферний заповідник взяв участь у черговій
Міжнародній туристичній виставці UITT – 2016 «Україна – подорожі та туризм»

Вже традиційно в кінці березня в місті Києві відбулася найважливіша та наймасштабніша подія туристичної галузі України – виставка UITT – 2016 «Україна – подорожі та туризм». Цьогоріч захід відбувався потягом трьох днів з 30 березня по 1 квітня. Без сумніву, туристична виставка UITT – дзеркало галузі. Тут збираються найкращі туристичні оператори, національні офіси, міжнародні представництва, перевізники, презентуються останні новинки, проводяться численні наукові семінари, освітні програми та конференції, розглядаються гострі проблеми та визначаються перспективи подальшого розвитку, створюються нові продукти та укладаються контракти.

Організаторами дійства виступили ДП «Прем'єр Експо» (Україна) та ITE Group Plc (Великобританія) за підтримки Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту і туризму, Департаменту розвитку туризму Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та Міністерства екології та природних ресурсів України. В 2016 році у стінах Міжнародного виставкового центру зустрілися понад 200 учасників з 30 країн світу. Крім різноманітних туроператорів, перевізників і офіційних представництв у роботі виставки взяли участь представники 24-х національних природних парків та заповідників України, які представили свою рекреаційно-екотуристичну діяльність. Варто зазначити, що в порівнянні з минулим роком, цьогоріч спостерігається збільшення інтересу та підвищення авторитету природоохоронних територій серед усіх учасників. Про це свідчить проведення презентації нацпарків і заповідників на центральній сцені павільйону та збільшення виставкової площі для розміщення експозиції.

Значною і важливою згадана подія є також і для Карпатського біосферного заповідника. Вже в друге фахівці заповідника взяли активну участь у роботі виставки та презентували рекреаційний потенціал і екотуристичну діяльність установи. Крім презентації, відвідувачам було запропоновано зіграти в настільну екологічну гру «Подорожуй Карпатами». За перемогу в грі на учасників чекав подарунок, а саме – настільна гра «Подорожуй Карпатами». Успіх гри був неймовірний! Всі хотіли побавитися в знайому з дитинства забавку та забрати її з собою у якості призу. Звичайно не обійшлося без традиційних частувань і дегустацій. Тож відвідувачів, які не взяли участь у грі, або не здобули в ній перемогу, втішали традиційними 50-ма грамами яфинівки і канапкою з салом та цибулькою. Всі охочі також могли спробувати нашу традиційну бринзу, вурду та мариновані грибочки. Задоволені усмішки учасників дійства висловлювали вдячність і бажання відвідати наш край, тож на завершення всім охочим були запропоновані роздаткові друковані матеріали та візитівки Карпатського біосферного заповідника.

В рамках виставки представниками Департаменту заповідної справи Міністерства екології та природних ресурсів України була проведена вікторина «Природні скарби України», метою якої була правильна і швидка відповідь на запитання про унікальні природні об’єкти нашої Батьківщини. Людині, яка правильно відповідала на питання, дарували сертифікат на безкоштовну екскурсію чи відвідування однієї з природоохоронних територій України. Карпатський біосферний заповідник з радістю долучився до акції та надав 10 сертифікатів для нагородження переможців.

Паралельно з експозиційними виставковими заходами проводилася ділова програма, яка передбачала засідання круглих столів, проведення конференцій, презентацію нових туристичних продуктів та обговорення гострих проблем галузі. Зокрема, цікавою і корисною для представників Карпатського біосферного заповідника була участь у засіданнях на тему: «Активний туризм для людей з інвалідністю», «Створення мережі туристичних шляхів. Знакування туристичних шляхів» та «Кращі практики організації екологічного туризму».

Як підсумок, можна з впевненістю сказати, що багато людей більше дізналися про нашу установу і в майбутньому будемо сподіватися на збільшення відвідувачів, а обговорені та почуті теми і пропозиції будуть використані для розвитку та процвітання Карпатського біосферного заповідника.

Рещук Ярослава
молодший науковий співробітник
відділу науково-дослідної роботи та сталого розвитку