Проведений тренінг з екопросвіти

10 листопада на центральній садибі Карпатського біосферного заповідника відбувся тренінг з екологічної освіти.

Захід проведений задля широкого впровадження нових форм та методів еколого-освітньої роботи та екскурсійної діяльності в природному середовищі. Такий досвід екопросвітники установи, які й виступили організаторами тренінгу, отримали на курсах підвищення кваліфікації за темою «Організація екскурсійної діяльності на територіях установ ПЗФ за методикою «Інтерпретація природи» (Умань, 9-13.10 2016 р.) та під час тренінгу за програмою «Лісові гіди» (с. Злата Ідка, Словаччина, 10-14.10.2016 р.).

Основні акценти заходу знайомили з основними положеннями «Інтерпретації природи» та «Лісової педагогіки». Обидві методики містять інноваційні елементи щодо роботи з відвідувачами, особливо з туристичними та дитячими групами. Програма включала подання теоретичної інформації та практичні завдання – інсценування роботи з відвідувачами заповідної території, екологічні ігри. Загалом було розглянуто 10 змодельованих ситуацій та 10 екологічних ігор.

Учасниками стали екопросвітники, наукові співробітники, начальники природоохоронних науково-дослідних відділень Карпатського біосферного заповідника та педагоги загальноосвітніх шкіл м. Рахова та с. Кваси, загалом 25 осіб. Тренерами виступили 2 працівники відділу екологічно-виховної роботи Карпатського біосферного заповідника та вчитель біології ЗОШ №1 м. Рахова Турок О.С., яка також пройшла курси з підготовки «Лісових гідів».

Як відзначили практично всі учасники заходу, тренінг не тільки був корисним, але й довів, що екологічна освіта може бути веселою і цікавою для школярів.