Досвід американських та словацьких колег не тільки вивчено, але й застосовано!

3 листопада на центральній садибі заповідника проведено екскурсію з використанням ігрових форм лісової педагогіки та методичних підходів інтерпретації природи. Нагадаємо, що у жовтні екопросвітники Карпатського біосферного заповідника пройшли курси з інтерпретації природи (Умань, американська школа) та лісової педагогіки (с. Злата Ідка, словацький досвід). Тож, прийшов час підтверджувати отримані сертифікати на практиці.

На центральну садибу заповідника під час осінніх канікул завітали п’ятикласники загальноосвітньої школи смт. Солотвино Тячівського району. Екопросвітники заповідника підготували для них цікаву трьохгодинну програму. Розпочали її з відвідування Музею екології гір та історії природокористування. Треба відзначити, що захід мав тематичне спрямування: вивчення хвойних порід – лісових карпатських та екзотичних для нашої місцевості, проте, популярних у садово-парковому мистецтві. Тому, в Музеї екології гір екскурсовод додатково акцентував на складі деревних порід та значенні лісу в житті людини. Далі дітей очікувала екскурсія стежкою дендропарку заповідника та ігрові завдання в актовому залі заповідника.

Вся інформація перемежовувалась з екологічними іграми та закликами до емоцій юних екскурсантів. Зокрема, у формі забави пройшло знайомство, представлення програми екскурсії (екогра «Шишкофон»). Закріплення отриманих знань також відбулося в ігровий спосіб. До речі, для цього екопросвітники підготували для дітей низку навчальних та роздаткових матеріалів (тут дуже згодився досвід словацьких колег). Екологічні забави «Знайди пару», «Лісовий талісман» дозволили у легкій формі сконцентрувати дитячу увагу на отриманих екознаннях. Рухавка «Кажан і комар» не тільки закріпила інформацію про використання ехолокації кажанами, але й порухатися, зігрітися під час мандрівки осіннім дендропарком. На маршруті діти разом з керівниками та організаторами співали (що краще зосередить дитячу увагу на ялині європейській, як не знайомі з дитинства пісні «Ой в лісі, лісі темному» і «Смерека»?).

Свої враження від екскурсії діти висловлювали в інтерв’ю «кореспонденту лісової газети», обраному з числа учнів. Тут знову згодився чарівний мікрофон-шишкофон (його роль зіграла ялинова шишка). Як з’ясувалося, цей «диво-засіб» спілкування надзвичайно сподобався дітлахам. Пам’ятку про екскурсію діти створили собі власноруч у «Палітрі на згадку» – на картонній палітрі діти закріпили природні матеріали. Також у подарунок юні екскурсанти отримали екологічну гру «Подорожу Карпатами!», книжкові закладки і листівки із зображенням Рахова.

На завершення всі дружньо попили гарячого лісового чаю з печивом. Сповнені позитивними емоціями, школярики гучно подякували організаторам цікавої осінньої екскурсії та пообіцяли завітати до заповідника ще не один раз. У цих намірах їх підтримали вчителька і батьки.