Відбулася нарада з питань охорони лісів від пожеж

18 квітня на центральній садибі КБЗ (м. Рахів) проведено нараду за участі фахівців Рахівського районного відділу Державної служби надзвичайних ситуацій.

Як зазначив начальник відділу Тушер О.В., з початку року на території району відбулося 5 лісових пожеж. Важливим аспектом профілактики і боротьби з лісовими пожежами є здійснення правильних дій відповідно до оперативних планів, які у вашій установі завжди складаються якісно і вчасно.

Ще більш важливою складовою охорони лісів від пожеж є швидке реагування при виникненні пожежі. Тут зростає роль працівників заповідника, зокрема, служби державної охорони, які можуть вчасно загасити пожежу власними силами на тій стадії, коли вона ще не набула вкрай небезпечних масштабів. У теплу пору року, особливо під час вихідних та святкових днів, зростає пожежна небезпека. Люди масово виходять на пікніки і не завжди надають достатньої уваги правилам протипожежної безпеки.

– Ми вміємо працювати як одна команда, у нас є хороший досвід співпраці у гасінні лісових та побутових пожеж, який можна і варто розвивати, - зазначив начальник відділу ДСНС.

Директор заповідника Рибак М.П. проаналізував ситуацію щодо підготовки установи до пожеженебезпечного періоду. Він наголосив, що лісова пожежа повинна розглядатися як спільна біда для всієї установи і її гасіння повинно стати приводом для об’єднання зусиль усього колективу – насамперед начальників відділень, інспекторів з охорони природи, служби державної охорони, водіїв, а також науковців, працівників інших підрозділів – всіх без виключення. Директор дав завдання ретельно проаналізувати готовність всіх відділень, центральної садиби до початку небезпечного періоду: проаналізувати наявність і справність інвентарю, укомплектування пожежних щитів, наявність мінералізованих смуг і готовість протипожежних доріг, перебачити резерв пального для виїзду пожежного автомобіля та добровільної пожежної команди.

Начальники природоохоронних науково-дослідних відділень висвітлили проблеми, з якими їм доводиться стикатися в реальних ситуаціях. Зокрема, найбільшу стурбованість викликає важкодоступність гірських лісових масивів і високогірних полонин при виникненні пожеж. В екстремальних умовах це створює складнощі – складно у короткий час дістатися до місця загоряння. Не завжди люди, які виходять на пікнік адекватно реагують на зауваження працівників охорони заповідника. А також відмітили, що матеріально-фінансове забезпечення потребує більшої уваги.

На нараді також розглядалися інші питання, які складають щоденне робоче життя установи.