В Карпатському біосферному заповіднику обговорювали можливість
створення показових полонинських господарств

21 березня в Карпатському біосферному заповіднику відбулося засідання круглого столу на тему: «Основні аспекти створення, організації та функціонування показових полонинських господарств на території Карпатського біосферного заповідника та в гірській частині Рахівського району». Організовувала зустріч адміністрація Заповідника, а крім фахівців установи, участь у засіданні взяли представники Рахівської районної державної адміністрації та Рахівської районної ради, начальник Управління Держгеокадастру в Рахівському районі, голови територіальних громад сіл Ділове, Лазещина та Богдан, а також підприємці, фермери та зацікавлені особи Рахівського району. Основними питаннями на порядку денному були: презентація проекту показового полонинського господарства, як екотуристичного продукту та невід’ємного компоненту збереження гуцульських традицій; роз’яснення порядку використання земельних ділянок високогірних полонин на яких можливе створення показових полонинських господарств; представлення проекту Меморандуму про співпрацю в збереженні і сталому використанні природних ресурсів, розвитку рекреаційної діяльності і організації показового полонинського господарства.

Відкриваючи засідання директор КБЗ висловив вдячність за активну зацікавленість з боку місцевих громад проектом створення показових полонинських господарств та наголосив на готовності адміністрації Заповідника сприяти та допомагати в реалізації проекту. Приємною новиною для учасників стала позиція Рахівської РДА, представник якої висловив повну підтримку та сприяння в намірах створення показових полонинських господарств, які б могли стати візитівкою нашого району. Також начальник управління економічного розвитку і торгівлі Рахівської РДА розповів про початок роботу над створення «Програми створення показових полонинських та особистих селянських господарств в районі на 2016-2020 роки», після затвердження якої можна сподіватися на фінансову підтримку проекту з місцевого бюджету. Під час засідання, в робочому порядку, були розглянуті звернення Діловецької громади про закріплення полонини Лисичий за визначеними громадянами та запропоновано проект Меморандуму про співпрацю. Саме цей документ викликав жваву дискусію і обговорення, в результаті чого було прийняте рішення надати більше часу на вивчення та розробку своїх пропозицій стосовно умов Меморандуму місцевим громадам, після чого спільно з Заповідником доопрацювати та затвердити документ. На засіданні було розглянуто можливість створення таких господарств на полонинах Гропа або Головчьиска (с. Лазещина), Рогнєска під каменем (с. Богдан) та Лисичий (с. Ділове). Спільним рішенням була рекомендація не обмежуватися зазначеними полонинами, а поширювати даний проект на всі полонини району.

Загалом на засіданні панувала дружня творча атмосфера, а всі учасники засідання висловили свою підтримку і бажання співпрацювати у даному напрямку та визнали необхідність збереження і популяризації унікальної полонинської культури.

Рещук Ярослава,
молодший науковий співробітник
відділу науково-дослідної роботи та сталого розвитку