Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак
знайомився з роботою Карпатського біосферного заповідника

22 серпня 2016 року, у рамках робочого візиту на Закарпаття, міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак знайомився з роботою Карпатського біосферного заповідника. Відвідав, зокрема, Долину нарцисів та угольсько-широколужанські букові праліси, як найбільшу складову частину єдиного в Україні природного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини».

В Долині нарцисів міністр побував в еколого-освітньому центрі «Музей нарцису», ознайомився з історією її заповідання. Його увагу привернуто до труднощів, з якими проходив цей процес та особливу роль у збереженні Долини нарцисів видатного вченого-природоохоронця Карпат, професора Василя Комендаря, ім’я якого, до речі, нещодавно, відповідно до розпорядження Голови Закарпатської обласної державної адміністрації та рішення науково-технічної ради Карпатського біосферного заповідника їй присвоєно.

Але найбільше обговорювались, за участі народного депутата України Валерія Лунченка та керівництва Закарпатської облдержадміністрації, шляхи вирішення проблем збереження Долини нарцисів, яка входить до переліку водно-болотних угідь світового значення та охороняється Рамсарською конвенцією.

Наголошено, що до найбільших загроз для Долини нарцисів зараз належать порушений, ще за радянських часів, її гідрологічний режим, заростання нарцисових популяцій вербами, закислення ґрунтів транскордонними переносами та викидами транспортних засобів, що проїжджають по дорозі, яка прокладена через її масив тощо.

Чималою проблемою в останній час стають й обмежені можливості, через незадовільне фінансування та матеріально-технічне забезпечення, адміністрації Карпатського біосферного заповідника проводити першочергові природоохоронні заходи, в першу чергу, щорічне сінокосіння, вирубування та розкорчовку верб, облаштування гідроспоруд на річці Хустець та інших водотоках.

Є також застереження в частині використання в заповідниках України навіть легких колісних тракторів для проведення сінокосіння, як природоохоронного заходу.

А на фоні значного відтоку, в останні роки, із зони розташування Долини нарцисів робочої сили, яку раніше залучали до сінокосіння та вирубки верб, ситуація із збереженням Долини нарцисів значно ускладнюється.

У зв’язку із цим, та із катастрофічним станом, що склався загалом в заповідній справі України, ми запропонували Міністру невідкладно розробити та подати на затвердження Державну програму розвитку заповідної справи в Україні, в якій визначити по роках, у розрізі найважливіших природоохоронних територій, обсяги фінансування та матеріально-технічного забезпечення установ природно-заповідного фонду тощо.

По-друге, пролобіювати прийняття ще й цілого ряду природоохоронних законопроектів. Міністру передано відповідні пропозиції та підготовлений нами, зокрема, законопроект, «Про внесення змін та доповнень до Закону України «Про природно-заповідний фонд України» пов’язаних із удосконаленням механізмів економічного забезпечення організації та функціонування природно-заповідного фонду».

В цьому документі законодавчо пропонується закріпити механізми матеріально-технічного забезпечення установ природно-заповідного фонду, безперешкодне використання для природоохоронних цілей зароблених ними коштів, і, що найголовніше, забезпечення гідної оплати праці працівників природоохоронних установ, яка має створити достатні матеріальні умови для належного виконання службових обов'язків, сприяти укомплектуванню природоохоронних установ компетентними і досвідченими кадрами, стимулювати їх сумлінну та ініціативну працю.

Ця тема особливо гостро постає зараз. Адже, за зарплату в 1700 гривень, яку, до прикладу, отримує інспектор з охорони природно-заповідного фонду, при цьому не маючи ні відповідного транспорту, ні засобів зв’язку, ні форменого одягу, ні службової зброї, він просто не в змозі забезпечити охорону особливо цінних природних об’єктів світового значення, до яких належать Долина нарцисів та букові праліси Карпат, ні тим більше проведення необхідних природоохоронних заходів.

Про ці речі, крім обговорення проблем розширення територій національних природних парків та Карпатського біосферного заповідника, говорилось і на нараді, яку проводив Остап Семерак, за участі в. о. голови Державного агентства лісових ресурсів України Христини Юшкевич та заступника голови Закарпатської облдержадміністрації Віктора Мікуліна, в угольському інфораційно-туристичному центрі «Букові праліси – Всесвітня спадщина ЮНЕСКО».

В ході візиту міністра до Карпатського біосферного заповідника велика увага приділена й обговоренню питань підтримки місцевих громад, розбудови туристично-рекреаційної інфраструктури, виконанню актів Президента та Уряду України із питань збереження букових пралісів Карпат та забезпечення сталого розвитку гірських населених пунктів Закарпаття, в зоні їх розташування.

Так, за участі голови Рахівської райдержадміністрації Павла Басараби, міністра проінформовано про проблеми відбудови, передбаченого відповідними Дорученнями Президента та Кабінету Міністрів України, автомобільного мосту через річку Тиса на українсько-румунському кордоні у селі Ділове, який має з’єднати румунський природний парк «Гори Марамуреш» та Карпатський біосферний заповідник, у рамках проектованого міжнародного українсько-румунського біосферного резервату у Марамороських горах та створить передумови для розвитку туризму й поглиблення транскордонної співпраці між українськими громадами по обидва боки українсько-румунського кордону.

Остап Семерак розглянув також проектну пропозицію щодо будівництва у Свидовецькому лісництві Ясінянського лісомисливського господарства, через територію Карпатського біосферного заповідника, альтернативної автомобільної дороги до гірськолижного курорту «Драгобрат».

І на-кінець, користуючись нагодою, я звернувся до Міністра з проханням допомогти розв’язати одну із найболючіших міжнародних екологічних проблем у зоні розташування Карпатського біосферного заповідника, проблему утилізації та рекультивації Рахівського сміттєзвалища, яке розташоване безпосередньо на березі Тиси.

Федір Гамор, заступник директора Карпатського біосферного
заповідника, доктор біологічних наук, професор