ОБГОВОРЕНО ПЛАН ЗАХОДІВ ІЗ ВШАНУВАННЯ ПАМЯТІ ПРОФЕСОРА ВАСИЛЯ КОМЕНДАРЯ

Для проведення заходів із вшанування пам’яті доктора біологічних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України Комендаря В.І., розпорядженням голови Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадія Москаля від 15 лютого 2016 року № 53, під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Віктора Мікуліна, створено робочу групу. До її складу включені представники Департаментів екології та природних ресурсів, освіти та науки й управління культури облдержадміністрації, обласної ради, Ужгородського національного університету та природоохоронних установ Закарпаття.

В облдержадміністрації, на засіданні 24 лютого 2016 року, робоча група обговорила конкретний план заходів, щодо увіковічення памяті видатного українського вченого та природоохоронця.

Зважаючи на те, що 2 березня ц. р. професору Василю Комендарю виповнилось би 90 років від дня народження, декан біологічного факультету Ужгородського національного університету Ярослава Гасинець запропонувала провести «круглий стіл», розпочати роботу із створення на факультеті, де Василь Іванович пропрацював понад 60 років, кімнати-музея присвяченої його науковій та природоохоронній роботі, випустити книгу спогадів, провести в цьому році тематичну наукову конференцію.

Учениця Василя Івановича, доктор біологічних наук, професор кафедри ботаніки УжНУ Любов Фельбаба-Клушина висловила думку, що найкращим увіковіченням пам’яті Комендаря було би створення на «малій» батьківщині Комендаря, на Тячівщині, у верхів’ях басейну річки Тересва, національного природного парку. А член постійної комісії з питань екології та використання природних ресурсів Закарпатської обласної ради вважає, що про діяльність Комендаря необхідно створити науково-популярний фільм.

Виступаючи на засіданні, доктор біологічних наук, професор, заслужений природоохоронець України, заступник директора Карпатського біосферного заповідника Федір Гамор наголосив, що він ще 9 липня 2015 року направив до Закарпатської обласної ради та Департаменту екології і природних ресурсів облдержадміністрації пропозиції стосовно присвоєння імені професора Василя Комендаря природоохоронному науково-дослідному відділенню «Долина нарцисів» Карпатського біосферного заповідника, національному природному парку «Зачарований край», одній із вулиць у місті Ужгороді та встановлення меморіальної дошки на біологічному факультеті УжНУ.

Обласна державна адміністрація листом від 20 серпня 2015 року № 4324/06-09 підтримала ці пропозиції без зауважень. Крім того, у Програмі охорони навколишнього природного середовища Закарпатської області на 2016-2018 рр., для проведення заходів із вшанування пам’яті Василя Комендаря передбачено спрямувати 50 тисяч гривень.

Ми висловились також про те, що було б дуже добре, до 90-річчя від дня народження Василя Комендаря, підготовити спеціальний випуск телепрограми «Шовкова косиця», засновником та багаторічним ведучим якої він був, встановити також меморіальні дошки на будинку Природи в Ужгороді та на будівлі колишньої Хустської гімназії, де навчався Василь Іванович.

Важливо, що представники зацікавлених підрозділів облдержадміністрації з розумінням віднеслись до необхідності увіковічення пам’яті відомого вченого та природоохоронця Закарпаття, а заступник директора національного природного парку «Зачарований край» Василь Мочан заявив, що колектив національного парку також підтримує ідею присвоєння цьому парку імені професора Василя Комендаря та висловив побажання забезпечити розширення парку на десять тисяч гектарів, тобто так, як цього домагався Василь Іванович Комендар.

Підсумовуючи обговорення пропозицій, заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Юрій Шпонтак зауважив, що запропоновані на нараді пропозиції до плану заходів, із врахуванням процедурних та фінансових питань, будуть розглянуті та подані на затвердження облдержадмістрації.

 Федір Гамор,
доктор біологічних наук, професор, заслужений природоохоронець України,
заступник директора Карпатського біосферного заповідника.