ЦВІТІННЯ В ДОЛИНІ НАРЦИСІВ – АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ І ВІДПОВІДІ

Цьогорічний сезон в Долині нарцисів відзначився не лише надзвичайно раннім цвітінням, а й, нажаль, певними непорозуміннями щодо підстав для збору оплати за вхід в Долину. Після виходу в мережі Інтернет сюжету «Незаконні побори в Долині нарцисів» про шахраїв, які незаконно збирали гроші на міській парковці біля цього популярного туристичного об’єкту, який зняли в рамках розслідування ситуації за ініціативою депутату Хустської міської ради, відвідувачі Долини почали висловлювати нарікання в бік адміністрації КБЗ, адже у декого склалося враження, що навіть плата за вхід на територію ПНДВ «Долина нарцисів» є незаконною. Давайте розберемось в цій ситуації.

Карпатський біосферний заповідник є державною установою в структурі Мінекології, яка керується серед іншого Законом України «Про природно-заповідний фонд» та  Положенням про Карпатський біосферний заповідник, де чітко прописано, що послуги та вхід на територію установ ПЗФ – платні. Отже, на підставі Закону України від 21.01.94 року N 3853-XII  “Про природно-заповідний фонд України, керуючись Податковим кодексом України від 2 грудня 2010 року  № 2755-VІ  (із внесеними змінами), Законом України від 25.12.2015 року № 928-VIII, “Про Державний бюджет України на 2016 рік”(із змінами), Законом України “Про оплату праці” від 24.03.95 року N 108/95-ВР, Постановою Кабінету Міністрів України “Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися бюджетними установами природно-заповідного фонду України” від 28.12.2000р. №1913 (із змінами внесеними Постановою КМУ від 02.06.03 № 827); “Про затвердження Положення про рекреаційну діяльність у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду України”, наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 16.03.2015 року № 80 “Про додаткові заходи щодо збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду”, “Положенням про Карпатський біосферний заповідник” затвердженим наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 23.09.2011 року № 336 та з метою забезпечення виконання плану надходжень коштів до спеціального фонду щороку видається «Наказ про платні послуги», який і регулює плату за вхід на територію установи.

Виникає резонне питання: куди йдуть ці гроші? Хочемо одразу ж роз’яснити, що зібрані кошти НЕ Є ДОХОДОМ заповідника, а формують бюджет, який виділяє нам держава, і йдуть на спеціальний рахунок. З них ми не лише підтримуємо функціонування установи, а, в першу чергу, спрямовуємо ці надходження на розвиток рекреаційно-туристичної інфраструктури. Так, цього року ми провели повне оновлення оглядових майданчиків, встановлюємо інформаційні стенди та проводимо інші роботи, щоб задовольнити потреби наших гостей. Окрема подяка голові м. Хуст п. Кащуку за організацію капітального ремонту дороги, що йде Долиною.

Нижче подаємо розцінки,  актуальні для сезону цвітіння Долини нарцисів – 2016:

Пішохідна екскурсія маркованим маршрутом 
та до еколого-освітнього центру “Музей нарцису” в період цвітіння
(без супроводження гіда-екскурсовода)

 

 

·      для дорослих

за 1особу

20,00

·      для студентів

за 1 особу

15,00

·      для школярів

за 1особу

10,00

Надання послуг гіда-екскурсовода (додатково за окремим замовленням)

за 1 екск. групу

100,00

 

Слід зауважити, що забезпечується надання безкоштовного відвідування музеїв, еколого-освітніх, інформаційно-туристичних центрів та інших унікальних об’єктів ПЗФ Карпатського біосферного таким категоріям відвідувачів за наявності посвідчення:

• Діти дошкільного віку, діти-інваліди, діти з багатодітних сімей та діти-сироти.

• Інваліди першої та другої груп.

• Ветерани Великої Вітчизняної війни.

• Учасники антитерористичної операції, учасники бойових дій та особи прирівняні до них.

• Учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Отже, з нетерпінням чекаємо вас в Долині нарцисів і бажаємо гарних травневих вихідних під ласкавим закарпатським сонечком в оточенні духмяних диво-квітів!

Вікторія Губко, начальник відділу рекреації,
зв’язків з громадськістю та міжнародної співпраці КБЗ