Візит до Німеччини

У рамках угоди між Урядом Федеративної Республіки Німеччини та Урядом України у сфері охорони довкілля від травня 1993 року, та відповідно до рішення німецько-української керівної групи цієї угоди, Федеральним агентством з охорони навколишнього середовища (BFN) на замовлення Федерального міністерства навколишнього середовища, охорони природи, будівництва та ядерної безпеки Німеччини (BMUB), у період з 29 травня по 05 червня 2016 року, директор Карпатського біосферного заповідника пан Микола Рибак взяв участь у двосторонній робочій зустрічі в складі делегації Мінприроди України у рамках проекту на 2016-2020 роки з питань розвитку потенціалу природоохоронних територій в Україні. Робота делегації розпочалася 30.05.2016 року із зустрічі у Федеральному міністерстві екології з представником міністерства та професором Міжнародної Академії охорони природи Гансом Д. Кнаппом (м. Берлін). Всі наступні дні робота проходила на базі Міжнародної Академії охорони природи на острові Вільм, який входить до біосферного резервату «Південно-східний Рюген». Тут, за головування професора Ганса Д. Кнаппа, було проведено семінар, у рамках якого відбулися жваві дискусії та обмін досвідом. Під його керівництвом делегація відвідала національні парки «Нижня долина Одера», «Ясмунд», «Передньопомеранські лагуни», а також біосферний резерват «Шорфгайде-Хорін». Виступаючи перед учасниками української делегації, професор Ганс Д. Кнапп детально розповів про існуючу систему природоохоронних територій в Німеччині. Зокрема, він відмітив, що в біосферних резерватах та національних природних парках Німеччини, поряд з охороною, велика увага приділяється взаємодії природоохоронних територій з зацікавленими територіальними громадами. Особливо наголошувалося на нову концепцію біосферних резерватів, яка передбачає впровадження нових підходів до збереження біорізноманіття, в центрі яких знаходиться людина. Тому в біосферних резерватах Німеччини одним із основних завдань є збереження як природних, так і культурних цінностей. У процесі семінару на острові Вільм проведено дискусії та заслухано виступи-презентації кожного з учасників з метою представлення природоохоронних територій, які вони очолюють.

Микола Петрович розгорнуто висвітлив діяльність Карпатського біосферного заповідника і зробив наголос на ті кроки, які здійснює адміністрація заповідника для поглиблення співпраці з громадами населених пунктів, розташованих в зоні діяльності природоохоронної установи. Також він розповів про виконання заповідником рекомендацій Комітету ЮНЕСКО за підсумками періодичного звіту про створення в межах Карпатського біосферного резервату території сталого розвитку (перехідної зони).

Відвідавши національні парки «Нижня долина Одера», «Ясмунд», «Передньопомеранські лагуни», а також біосферний резерват «Шорфгайде-Хорін», учасники делегації мали можливість отримати повну інформацію про правові засади їх створення, структуру управління, завдання, роботу рейнджерської служби тощо. Зокрема, під час перебування в національному парку «Ясмунд», делегацію було детально ознайомлено з організацією роботи рейнджерської служби. Слід відмітити, що до обов’язків працівників рейнджерської служби, крім власне забезпечення охорони території, входить проведення роз’яснюючої роботи з населенням, екскурсій із відвідувачами та виконання окремих природоохоронних заходів. Рейнжери мають право накладати штрафи за адміністративні правопорушення (до 55 €) на місці їх скоєння. Всі рейнджери Парку безпосередньо підпорядковуються головному рейнджеру, який в свою чергу підпорядковується директору. Інших проміжних служб в управлінні рейнджерами немає.

Перед учасниками української делегації також виступив професор Міхаел Зуков, який є засновником однойменного фонду, та виконавчий директор фонду Улі Гребенер. Вони детально ознайомили учасників делегації з роботою Фонду щодо фінансової підтримки природоохоронних об’єктів у країнах, що не входять до Європейського Союзу.

Підсумовуючи, хочеться наголосити, що досвід функціонування природоохоронних установ у Німеччині є добрим прикладом для вдосконалення нормативно-правової бази у природоохоронній галузі та розвитку потенціалу природоохоронних територій в Україні. Досвід діяльності біосферних резерватів Німеччини буде обов’язково використаний для покращення й оптимізації діяльності Карпатського біосферного заповідника (резервату).