ЗА ПІДТРИМКИ НІМЕЦЬКОГО УРЯДУ РОЗПОЧАЛОСЬ ВПРОВАДЖЕННЯ ПРОЕКТУ
ІЗ РОЗВИТКУ ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ

10-11 жовтня 2016 року в Міністерстві екології та природних ресурсів України проведено семінар щодо звіту Початкового етапу проекту «Підтримка природно-заповідних територій України», на якому детально обговорено стан та перспективи використання німецької фінансової допомоги для розвитку заповідників та національних природних парків в Україні.

Насамперед треба нагадати, що Верховна рада України 3 лютого 2016 року ратифікувала Законом України Фінансову угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Німеччини про фінансове співробітництво, у рамках Проекту «Підтримка природно-заповідних територій України» від 10 квітня 2015 року. Отримувачем коштів у сумі 14 млн. євро, які виділяє німецький Банк розвитку KfW, визначено Міністерство екології та природних ресурсів України (Мінприроди).

Головною метою проекту є: поліпшення стану управління й успішності відібраних заповідників та національних природних парків, поглиблення їх співпраці із місцевими громадами та підвищення рівня сприйняття необхідності збереження природно-заповідного фонду у суспільній свідомості.

У рамках Проекту передбачається спрямувати кошти, в першу чергу, на фінансування заходів із розвитку інфраструктури та зміцнення матеріально-технічної бази на восьми об’єктах природно-заповідного фонду в Карпатському регіоні. Для підтримки територіальних громад, які розташовані в зоні їхньої діяльності, буде виділено 1.2 млн. євро.

Офіційно реалізація Проекту розпочалась 1 травня 2016 року, а його тривалість складатиме шість років, до квітня 2022 року. Ключовими партнерами у впровадженні Проекту є Мінприроди України, адміністрації природоохоронних територій, представники місцевих громад і громадські організації, профільні державні інституції та обраний шляхом міжнародного конкурсу, як Консультант-консорціум, до складу якого входять німецька компанія «АТН GROUP AG», Всесвітній фонд природи WWF, Франкфурське зоологічне товариство, Українське товариство охорони птахів та партнери–підрядники (постачальники послуг, товарів, будівельні компанії, неурядові громадські організації та аудитор).

Для впровадження проектних заходів на місцях використовуватиметься поетапний підхід. На першому етапі Проект реалізуватиметься в Карпатському біосферному заповіднику та природному заповіднику «Горгани», із поступовим залученням інших пріоритетних природоохоронних територій.

Про все це, а також про основні результати та визначення подальших кроків із впровадження Проекту, за участі керівництва Мінприроди, Банку розвитку KfW, Консультанта, зацікавлених центральних органів виконавчої влади, представників громадськості й установ природно-заповідного фонду, говорилось у Мінприроди 10-11 жовтня 2016, на семінарі щодо звіту Початкової фази проекту «Підтримка природно-заповідних територій України».

З вітальним словом, від імені Міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака, семінар відкрив директор департаменту із питань заповідної справи Мінприроди Ігор Іваненко, який наголосив на виключно важливій ролі реалізації цього проекту для розвитку заповідної справи в Україні, та висловив велику вдячність Уряду Німеччини й німецькому Банку розвитку KfW, за життєво важливу для справи збереження української природи, фінансову підтримку.

А менеджер проектів Департаменту з енергетики та природних ресурсів німецького Банку розвитку KfW Франк Мьоршель наголосив, що, на жаль, в Німеччині надання Україні фінансової допомого в галузі охорони природи не є пріоритетом. І тому надзвичайно важливо, в ході реалізації цього проекту, досягти відчутних позитивних результатів у розвитку та збереженні природно-заповідного фонду, з тим щоб відкрити нові можливості для наступних німецьких екологічних інвестиції в Україну.

У ґрунтовних доповідях на семінарі головний консультант та експерт з питань фінансового менеджменту компанії «АТН GROUP AG» Зіхні Еренчін й Клаус Міттманн презентували структуру та основні глави Початкового звіту, структуру та керівні принципи управління Проектом, Річний план роботи (в тому числі План закупівель) тощо.

Технічний консультант проекту із Франфурктського зоологічного товариства Міхаель Бромбахер інформував про фінансування першочергових заходів, які ще цього року будуть реалізуватись в Карпатському біосферному заповіднику та природному заповіднику «Горгани». Він зупинився також на питаннях розробки проектів землеустрою установ природно-заповідного фонду, запропонував концепцію фінансової підтримки соціально-економічного розвитку територіальних громад та Проект створення в Україні або в Карпатському регіоні трастового фонду для стабільного фінансування у майбутньому потреб розвитку заповідників та національних природних парків.

Виступаючи в дискусії, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, професор Федір Гамор, підтримав запропоновану концепцію управління Проектом та надзвичайно важливу ініціативу Міхаеля Бромбахера, щодо створення екологічного трастового фонду. Привернув увагу й до найважливіших проблем біосферного заповідника та прилеглих територіальних громад, які невідкладно потребують фінансової підтримки. Необхідно завершити процес розробки Проекту організації території та охорони природних комплексів біосферного заповідника, який за пропозиціями учасників семінару, має стати модельною територією в реалізації цього Проекту. Має бути профінансовано будівництво, яке передбачене Актами Президента та Уряду України, міжнародного навчально-дослідного центру букових пралісів та сталого розвитку Карпат, розв’язання проблем побутових відходів (в першу чергу утилізацію сміттєзвалища на берегах Тиси у місті Рахів) й запровадження альтернативних дровам джерел енергії в населених пунктах, що прилягають до букових пралісів тощо.

На семінарі обговорено й можливості фінансування за рахунок коштів Проекту, відновлення Музею лісу і сплаву та завершення будівництва Реабілітаційного центру бурих ведмедів та інших інфраструктурних об’єктів в національному природному парку «Синевир» й інших природоохоронних територіях, для яких уже виготовлена проектно-кошторисна документація.

У рамках семінару відбулась Зустріч на високому рівні щодо результатів звіту Початкової фази проекту «Підтримка природно-заповідних територій України», в якій взяли участь і виступили директор Банку розвитку KfW по регіону Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії Єва Вітт, заступники Міністра екології та природних ресурсів України Віктор Канцурак та Микола Кузьо й інші німецькі та українські високопосадовці.

На Зустрічі узгоджено питання щодо створення наказом Міністра екології та природних ресурсів України, Дорадчого комітету та Групи управління Проектом й запропоновано призначити Кординатором Проекту – заступника Міністра з європейської інтеграції Мінприроди України Миколу Кузьо.

А на завершення хочеться також нагадати, що розробка цього Проекту стала можливою завдяки нашим зусиллям щодо занесення букових пралісів Карпат до переліку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та включення до його складу старовікових букових лісів Німеччини.

Вперше ця ідея офіційно обговорена, за моєї участі, 17-19 листопада 2009 року у Бонні, на засіданні українсько-німецької Робочої групи «Природоохоронні території для збереження біологічного різноманіття» («Зелені Карпати», № 1-2, 2009, с.41).

Федір Гамор, заступник директора Карпатського біосферного
заповідника, доктор біологічних наук, професор