Президент повітової ради румунського повіту Марамуреш Замфір Чічеу з робочим візитом відвідав Рахівщину

За нашою ініціативою, на запрошення голови Рахівської районної ради Василя Дана, 12 квітня 2016 року, румунська делегація у складі Президента повітової ради повіту Марамуреш Замфіра Чічеу, примара прикордонної комуни Бистра Васіле Дучука та громадського діяча, письменника Дмитра Коренюка відвідала Рахівщину з робочим візитом.

В ході робочої наради, за участі голів Рахівської райдержадмістрації й районної ради Павла Басараби та Василя Дана, заступників начальників управлінь зовнішньоекономічних зв’язків, інвестицій та транскордонного співробітництва, туризму і курортів Закарпатської облдержадміністрації Василя Цапа та Надії Токарчик, обговорено перспективи поглиблення транскордонної співпраці між прикордонними територіальними громадами Рахівського району Закарпатської області України та повіту Марамуреш Румунії.

В інформації, з якою виступив професор Федір Гамор – заступник директора Карпатського біосферного заповідника, привернуто увагу до проблем відбудови зруйнованого автомобільного моста через річку Тиса на українсько-румунському кордоні в селі Ділове, проект якого розроблено комуною Бистра ще в 2007 році. Будівництво цього об’єкту передбачено і Дорученням Президента України від 2 квітня 2013 року № 1-1/749 та погоджено Закарпатською обласною державною адміністрацією (лист на адресу повітової Ради повіту Марамуреш від 4.12.2014 року № 06-7/2475).

Крім цього, важливо зосередитись також і на виконанні інших положень Меморандуму щодо поглиблення співпраці між повітовою радою повіту Марамуреш та Рахівською районною державною адміністрацією й районною радою, який підписано 24 грудня 2014 року у місті Бая Маре та визначених Протоколом робочої зустрічі делегацій Повіту Марамуреш (Румунія) та Рахівського району Закарпатської області (Україна) від 10 лютого 2015 року (м. Рахів).

Президент повітової ради повіту Марамуреш Замфір Чічеу та заступник начальника управління зовнішньоекономічних зв’язків, інвестицій та транскордонного співробітництва Василь Цап заявили про повну підтримку цих проектів в повітовій раді повіту Марамуреш і Закарпатській обласній державній адміністрації і запропонували для прискорення реалізації цих проектів розробити відповідну «дорожню карту».

В результаті дискусії досягнуто домовленостей щодо направлення клопотання до відповідних профільних Міністерств України та Румунії й Комітету моніторингу програми Європейського Союзу «Румунія – Україна», із проханням визнати будівництво автомобільного моста через річку Тису у населених пунктах Ділове - Валя Вишеулуй пріоритетним об’єктом українсько-румунського прикордонного співробітництва та передбачити для цього необхідне фінансування.

По-друге, звернутись до Міністерств закордонних справ України та Румунії щодо підготовки Угоди між Урядами України та Румунії із відкриття автомобільного пункту пропуску «Ділове - Валя Вишеулуй» на українсько-румунському кордоні та запровадження спрощеної процедури пропуску громадян.

По-третє, відповідно до програми спільних дій Закарпатської обласної державної адміністрації та Префектури повіту Марамуреш на 2016 рік, провести у другій половині червня 2016 року в м. Сігет Мармаціей (Румунія) міжнародний «круглий стіл» з опрацювання організаційних та інженерно-технічних аспектів будівництва моста через Тису в населених пунктах «Ділове – Валя Вишеулуй» та відновлення руху історичних пасажирських потягів через м. Рахів до міст Румунії, м. Будапешт та м. Прага;

По-четверте, схвалити ініціативу щодо опрацювання питань використання велодрезин й туристичних трамваїв як важливої атракції й транспортного засобу для екскурсій відпочиваючих на прикордонних територіях Мараморощини та створення «Берлибаського музею Марамороської залізниці».

І нарешті, організувати проведення у жовтні 2016 року у м. Рахів (Україна), в рамках відзначення 45-річчя Програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера», міжнародної науково-практичної конференції «Екологічні та соціально-економічні аспекти розвитку прикордонних територій Мараморощини».

Федір Гамор,
заступник директора Карпатського
біосферного заповідника, професор