ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ БЮРО НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ РАДИ

 

26 січня 2016 року відбулося позачергове засідання бюро Науково-технічної ради Карпатського біосферного заповідника. У порядку денному було розглянуто 6 питань, які пов’язані з поточною роботою установи.

Широке обговорення викликало питання про проведення суцільних санітарних рубок у ДП «Рахівське ЛДГ» на територіях, що входять до складу Карпатського біосферного заповідника без вилучення у землекористувача. Як зазначив присутній на засіданні директор лісового дослідного господарства Приступа В.М., такі заходи мотивовані приведенням ялинових насаджень в належний санітарний стан. Розгляд даного питання викликав жваву дискусію серед членів бюро ради та запрошених спеціалістів. Було зазначено, що до суцільних санітарних рубок на території заповідника слід відноситися з особливою обережністю. Суцільні рубки, які застосовуються в лісогосподарських підприємствах є не зовсім прийнятні для територій природно-заповідного фонду України. Розуміючи, що проблема всихання ялинників та поширення короїда-друкаря у Карпатах є надзвичайно гострою, вирішили провести повторне обстеження даних ділянок у вегетаційний період із залученням відповідних фахівців з наукових установ, лісопатологічних служб, екологічної інспекції, представників громадськості…

Серед інших доповідей розглянули питання про погодження плану проведення санітарно-оздоровчих заходів у лісах заповідника, про проведення інших рубок – вирубка деревно-чагарникової рослинності у ПНДВ «Долина нарцисів». Слід наголосити на тому, що організація розчистки деревно-чагарникової рослинності та проведення сінокосіння у Долині нарцисів є надзвичайно важливим природоохоронних заходом, направленим на збереження лучних екосистем з участю нарцису вузьколистого.

Особливо зацікавила доповідь Рещук Я.М. про проект створення демонстраційного полонинського господарства. Було відмічено, що ідея влаштування демонстраційного полонинського господарства, як «туристичного бренду» є важливою для розвитку туризму на Рахівщині і отримала загальне схвалення. Також заслухали доповідь про влаштування екотуристичного маршруту до букових пралісів Малої і Великої Угольки.

Засідання пройшло під головуванням доктора біологічних наук, професора Ф.Д. Гамора. Після обговорення по кожному з розглянутих питань були прийняті відповідні рішення. 

 

Микола ВОЛОЩУК

кандидат біологічних наук,

вчений секретар Науково-технічної ради