Карпатський біосферний заповідник виступив співорганізатором етнофестивалю «Берлибаський бануш»

Фестиваль пройшов у с. Костилівка на Закарпатті (Рахівський район). Особливістю цьогорічного етнофесту стала презентація двох скель-стрімчаків, які мають всі шанси стати справжніми туристичними принадами села і краю. Одна з них носить романтичну назву «Скелі кохання», з нею пов’язана місцева легенда про любов і трагічну загибель Марічки та Іванка. До мальовничих і цікавих у геологічному відношенні скель тепер підводить туристична стежка. Будівництво містка через потік, оформлення рекреаційної зони у підніжжі скелі взяла на себе адміністрація заповідника. Інформаційні стенди розповідають туристам місцеву легенду та інші «цікавинки». Конструкції для них у традиційному гуцульському стилі також виготовили фахівці заповідника. Ремонт і підготовка сцени для виступів учасників і гостей фестивалю – це вже традиційний, щорічний обов’язок природоохоронної установи як багаторічного співорганізатора «Берлибаського бануша».

У виставковому наметі фахівці з рекреації та екопросвітники зустрічали туристів і гостей фесту, надавали інформацію про природні і культурні цінності краю, традиції приготування бануша, інших гуцульських «смаколиків». Директор Карпатського біосферного заповідника привітав учасників і гостей фестивалю з етнічним святом. «Карпатський регіон вважається таким, де звичаї, обряди і традиційні способи природокористування ще зберегли свої архаїчні риси. Саме цим, а також унікальними природними умовами, і зумовлений високий туристичний інтерес до регіону. «Берлибаський бануш» - фестиваль, який допомагає Рахівщині стати справжньою туристичною «Меккою», - зазначив він.

Програма фестивалю була дуже насиченою і динамічною: урочиста гуцульська хода, конкурс з приготування бануша, виставки народних умільців і майстрів, гуцульська ватра, конкурси, змагання та багато іншого. Дійство вдалося веселим, запальним, як гуцульський танок.