Увіковічено пам’ять палкого захисника природи Карпат, професора Василя Комендаря

8 грудня 2016 року, в місті Ужгород, на фасаді будівлі біологічного факультету Ужгородського Національного університету, за участі Ужгородського міського голови Богдана Андріїва, урочисто відкрито меморіальну дошку із бронзовим барельєфом відомого українського вченого, палкого захисника природи Карпат, професора Василя Комендаря.

Меморіальна скульптура виготовлена, за кошти Закарпатської обласної ради, заслуженим художником України. Богданом Коржом.

Крім того, за розпорядженням голови Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадія Москаля, в Ужгороді, вулицю Джамбула, перейменовано на ім’я Василя Комендаря, а за рішенням науково-технічної ради Карпатського біосферного заповідника, природоохоронному науково-дослідному відділенню «Долина нарцисів» поблизу міста Хуст, теж буде присвоєно його ім’я.

А на міжнародній науковій конференції «Актуальні питання досліджень рослинного світу Карпат: ретроспектива та сучасність», яка пройшла 8-9 грудня 2016 року. з нагоди 90-річчя від дня народження Василя Івановича Комендаря, на базі біологічного факультету Ужгородського національного університету, обговорено широкий спектр проблем досліджень та збереження флори й рослинності Карпатського регіону, охороні та вивченню яких він присвятив все своє життя.

На цій конференції, доктор біологічних наук, професор, заслужений природоохоронець України Федір Гамор, виступив з доповіддю про наукову і природоохоронну діяльність Василя Комендаря та його роль у створенні установ природно-заповідного та розвитку Закарпаття.

Федір Гамор, заступник директора Карпатського біосферного
заповідника, доктор біологічних наук, професор