ІЗ ШВЕЙЦАРСЬКИМИ ПАРТНЕРАМИ ОБГОВОРИЛИ ШЛЯХИ ПОГЛИБЛЕННЯ НАУКОВОЇ СПІВПРАЦІ

19 вересня 2016 року, в адміністрації Карпатського біосферного заповідника (КБЗ), обговорили шляхи поглиблення наукової співпраці між партнерами із Швейцарського федерального інституту лісових, снігових та ландшафтних досліджень (WSL) (м. Бірменсдорф).

На зустрічі із науковим колективом біосферного заповідника, за участі науковців національного лісотехнічного університету (м. Львів), насамперед, висловлено щиру вдячність науковій співробітниці WSL Бригітті Коммармот, яка протягом 16 років була координатором українсько-швейцарських проектів, а зараз передає цю функцію молодим колегам.

У ході дискусії відзначено, що за період багаторічної співпраці, яку започаткували в 1996 році тодішні директори КБЗ та WSL професор Федір Гамор і доктор Маріо Броджі, реалізовано чимало важливих наукових проектів, зокрема проведено міжнародну наукову конференцію «Природні ліси помірної зони Європи: цінності та використання» (м. Мукачево, 2003), яка започаткувала процес включення букових пралісів Карпат до переліку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Розгорнуто актуальні лісознавчі дослідження в Угольсько-широколужанських букових пралісах та похідних деревостанах у Чорногорі, зініційовано реалізацію масштабного проекту впровадження сталого лісокористування на Закарпатті (FORZA), випущено у світ фундаментальну монографію на українській та німецькій мовах «Праліси в Центрі Європи: путівник по лісах Карпатського біосферного заповідника» та багато наукових статей в міжнародних наукових виданнях тощо.

Наукові співробітники WSL Петер Бранг та Йонас Штільгард, які координуватимуть майбутні проекти, й науковці КБЗ висловили багато ідей, які ляжуть в основу нових проектних розробок до Державного Секретаріату з питань освіти, наукових досліджень та інновацій Швейцарії (SERI), який виявляє зацікавленість в продовженні фінансування українсько-швейцарських екологічних проектів в Українських Карпатах.

 

Федір Гамор, заступник директора Карпатського біосферного
заповідника, доктор біологічних наук, професор