Участь у міжнародній виставці в Києві

Туристично-рекреаційну діяльність Карпатського біосферного заповідника презентовано на 21 міжнародній виставці UITT«Україна – подорожі та туризм», яка проходила з 25 по 27 березня у Міжнародному виставковому центрі в місті Києві. Організаторами спеціалізованої програми «Екологічний туризм в Україні» виступили Міністерство екології та природних ресурсів України спільно з Українською асоціацією активного та екологічного туризму. В об’єднаній експозиції взяли участь понад 25 Національних природних парків та заповідників України, які презентували свій рекреаційно-туристичний потенціал та здобутки в галузі екотуризму. В рамках виставки відбулося нагородження переможців першого національного конкурсу «Ukrainian Adventure and Ecotourism Awards», а також засідання круглого столу на тему: «Інновації та кращі рішення для активного та екологічного туризму» та прес-конференція для ЗМІ.

Велику зацікавленість та ажіотаж серед відвідувачів викликала презентація туристично- рекреаційної діяльності Карпатського біосферного заповідника. Під час презентації відвідувачі виставки мали нагоду ознайомитися з різноманітними природними цінностями заповідника, віртуально помандрувати найбільш популярнішими серед туристів екотуристичними маршрутами та зануритися в атмосферу Карпатського краю, переглянувши дивовижне слайд-шоу під супроводом традиційної гуцульської музики. Етнічного колориту експозиції надавало  гуцульське вбрання доповідача, а також дегустація традиційних карпатських страв – маринованих грибів, бринзи, сала, ковбаси та калача. Під таке частування не зайвою була й яфинівка, скуштувати яку наважилися навіть гості з Таїланду та ОАЕ. Справжньою розвагою стала екологічна гра «Впізнай карпатські трави», метою якої було впізнати за запахом із зав’язаними очима відомі карпатські трави, що використовуються в гуцульському побуті та медицині. Переможців гри чекав приємний подарунок – пакетик ароматного карпатського чаю. Фінальним акордом був майстер клас з приготування традиційного карпатського чаю та його дегустація. Паралельно до проведених заходів всі охочі мали можливість ознайомитися з друкованою літературою, що випускається Карпатським біосферним заповідником та взяти примірники роздаткових матеріалів. Наприкінці виставки організатори відзначили та нагородили Карпатський біосферний заповідник дипломом за активну участь у виставці та пропаганді екотуризму.

Приємним подарунком для екотуристів став розроблений Українською асоціацією активного та екологічного туризму електронний каталог «Екологічний туризм та національні парки України», з яким можна ознайомитися на сайті www.book.uaeta.org.     

Загалом у роботі виставки було заявлено 190 учасників, серед яких поважні делегації з міністерства туризму Ізраїлю, Болгарії, Грузії, Єгипту, Словенії, Таїланду, Тунісу, Туреччини, Узбекистану, Угорщини та Домініканської республіки. Переважна більшість у виставці належала туристичним операторам та агентствам спеціалізованим на міжнародному та діловому туризмі, які активно пропонували свої послуги та популяризували свій туристичний продукт. Помітною була участь українських територіальних (обласних, міських) представництв туризму та асоціацій готелів і турів. Свої послуги також пропонували представники відомих закордонних і українських готелів та оздоровниць. Демонстрували свою експозицію туристичні мас-медіа, серед яких, журнали: «Мандри», «Компас України», «Міжнародний туризм», Українська туристична газета, Туристичний прес-клуб України та інші.