Зроби годівничку й нагодуй синичку!

Надворі зима. Сніг вкрив землю білою ковдрою та крижаною кіркою. Люди спішать потрапити до своїх теплих осель. Тільки зголоднілі та замерзлі пташки нікуди не поспішають, сидять на гілках, розпушивши своє пір’ячко (так тепліше), мріють про весняне сонечко. Та до весни ще далеко. Усе життя птахів  узимку підпорядковане пошукам їжі, адже світловий день короткий, а втрати сил та енергії значні. Птахи майже весь час тримаються поряд зі своїми кормовими ділянками. Напевно,  немає потреби доводити користь підгодівлі птахів,  яка взимку є одним із шляхів допомоги пернатим. У цей час, головним чином у снігову пору і аж до появи першої зелені, їм складно знайти звичайний корм. Птахи потребують нашої допомоги.

Саме це спонукало працівників Карпатського біосферного заповідника провести низку акцій на підтримку птахів у школах міста Рахова . Так, орнітолог заповідника, кандидат біологічних наук Богдан Йосипович Годованець, провів у школах Рахова низку екоуроків  на тему «Зимуючі птахи», «Підготовка тварин до зими» та «Годівничка». Учням було роз’яснено,  як фауна готується до зими, які птахи відлітають у теплі краї, а які залишаються з нами, що треба робити щоб полегшити їх життя у складний зимовий період та інш.  Працівники Музею екології гір також зробили свій внесок у проведення комплексної акції на підтримку пернатих і підготували з учнями 6-А класу ЗОШ №2, учасниками екологічного гуртка «Екоборсучок» тематичний виступ «Свято зимуючих птахів». Юннати співали пісні та розповідали вірші, закликали всіх берегти їх. Наприкінці заняття учням був проведений майстер-клас з виготовлення годівничок. При цьому частина з них виготовлялася зі звичних матеріалів – дерев’яних дощечок (ось гарне застосування для різноманітних відходів та залишків!). Та якщо у вас немає під рукою навіть незначної кількості дошки чи ви не вмієте працювати з інструментом, не хвилюйтеся! Цілком функціональні годівнички можна виготовити й з  підручних матеріалів: пластикових пляшок, пакетів з-під соку тощо.

Чим годувати птахів взимку? Традиційним кормом вважаються насіння соняшнику, просо, овес, насіння гарбуза, пшоно і навіть несолоне сало, яке особливо люблять подзьобати синиці. Крихти,  пшеничний хліб допустимі, а ось житній хліб шкідливий для птахів. Птахи, які прилітають до нас взимку — снігурі, омелюхи  люблять  грона калини, бузини і горобини. Чим би не годували  взимку птахів, головне, щоб вони не залишалися голодними. Горіхи всіх видів, родзинки, ягоди – це найкращі ласощі для більшості птахів, деякі полюбляють фрукти, дрозди яблука.

Нелегко доводиться птахам взимку, прилітають вони до людських осель, зазирають у шибки будинків, щоб привернути до себе увагу і отримати хоч якусь допомогу. Зроби годівничку й нагодуй синичку!
 
Фахівець Музею екології гір                                    Кальба Н. П.