Семінар експертів з питань Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Представники Карпатського біосферного заповідника Ю.Ю. Беркела та В.Ф. Покиньчереда взяли участь у міжнародному семінарі експертів «Екосистемні послуги та переваги, що надаються природними об’єктами Всесвітньої спадщини». Захід пройшов на базі Міжнародної академії збереження природи на острові Вільм (Німеччина) з 22 по 26 вересня 2014 р.

До роботи семінару були залучені представники центру Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, Міжнародного союзу охорони природи (IUCN), Федеральної агенції збереження природи Німеччини (BfN), установ та організацій, які управляють та здійснюють дослідження на територіях об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у Європі, Азії, Північній і Південній Америці та Австралії.

У процесі семінару представлено методологію та проміжні підсумки досліджень IUCN щодо екосистемних послуг та переваг, що надаються природними об’єктами Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, особливості та приклади роботи таких об’єктів. Великий резонанс викликали презентації працівників Карпатського біосферного заповідника, присвячені екосистемним послугам та вигодам установи від статусу Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО. Було рекомендовано звернути особливу увагу на досвід української установи щодо використання потенціалу об’єкта спадщини. Також результатом обговорення стали рекомендації щодо включення до звіту дослідження IUCN нових даних та розширення переліку параметрів, за якими здійснюється оцінка.

У рамках роботи семінару відбулася екскурсія до Зеррана в Національному парку Мюріц – однієї зі складових частин об’єкта Всесвітньої спадщини «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини». Цікаво зауважити, що інформаційна мережа парку, присвячена власне об’єкту спадщини, створювалася за тісної співпраці з Карпатським біосферним заповідником.

Юрій Беркела, Василь Покиньчереда