ПТАШИНА СИМФОНІЯ БУКОВИХ ПРАЛІСІВ

 

На дворі буяє весна і просинається все живе. Око радують ранньовесняні підсніжники та білоцвіти, шафрани та проліски… Але, коли починають звучати у всьому багатоголоссі пташині симфонії, то байдужих до створеної Господом гармонії природи мало б залишатись небагато.

Такі думки можуть появитись у багатьох людей під час прослуховування нещодавно випущеного Міхаїлом Фігельом із німецького національного парку «Гайніх» аудіо-диску «Звуки Всесвітньої спадщини» із записами пташиних мелодій в старовікових букових лісах, які входять до складу українсько-словацько-німецького об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини».

Виявляється, у пташиному царстві, як і в людському суспільстві, в одного і того ж самого виду птахів в різних регіонах відмічаються специфічні «мовні» діалекти. І це добре помітно у звуках, скажімо «солов’їних» пісень в букових лісах національного парку «Гайніх», що розташовані на землях Тюрінгії в центральній Німеччині та на балтійському острові Рюген в національному парку Ясмунд.

Загалом аудіо альбом включає майже одногодинний пташиний концерт (по 10 - 15 хвилин) із всіх 5-ти складових німецьких частин (Гайніх, Келлервальд, Зерран, Грумзін та Ясмунд) цієї Всесвітньої спадщини. І цікаво, що він супроводжується ще й міні буклетом з їх характеристикою.

Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини відображають не тільки унікальні, світового значення екологічні процеси, які є глобально важливими для історії та еволюції природних планетарних явищ, репрезентують ключові аспекти в процесах, які життєво важливі для забезпечення довгострокового збереження природних екосистем, але й є важливими осередками охорони європейського біорізноманіття та генофонду багатьох рідкісних та зникаючих видів рослин і тварин. Зокрема, вони вважаються раєм для птахів. За даними орнітологів тут зустрічається майже 150 їх видів. Вони служать важливим елементом для кругообігу речовин у природі, дуже чутливо і швидко реагують на зміни навколишнього природного середовища.

Безперечно ці природні екосистеми, і особливо пташине царство, що їх населяє, крім усього іншого, відіграють ще й важливе естетичне та виховне значення. Тому наші німецькі партнери так багато уваги приділяють їх популяризації, не тільки через випуск фотоальбомів, буклетів, відеофільмів, поштових марок та іншими засобами. І думається, що випущений аудіо-диск є новим, задушевним методом для формування екологічної свідомості та культури у населення і буде служити прекрасним матеріалом для прищеплення любові у суспільстві до унікальних природних цінностей та сприятиме їх збереженню.

Федір Гамор, професор, заслужений природоохоронець України