НА МІЖНАРОДНОМУ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОМУ СЕМІНАРІ НА ЗАКАРПАТТІ ОБГОВОРЕНО ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ БІОСФЕРНИХ РЕЗЕРВАТІВ В УКРАЇНІ

1-3 жовтня ц. р. на території біосферного резервату «Східні Карпати» (Ужанський національний природний парк, село Ужок, готель «Ужанські купелі»), Міністерство екології та природних ресурсів України, за підтримки проекту Європейського Союзу «Додаткова підтримка Міністерства екології та природних ресурсів України у впровадженні Секторальної бюджетної підтримки» провело міжнародний науково-практичний семінар «Розвиток системи біосферних резерватів в Україні».

В роботі семінару взяли участь керівники Департаменту заповідної справи Мінприроди України та Національного комітету України з Програми ЮНЕСКО «Людина та біосфера», представники Національної Комісії України у справах ЮНЕСКО, органів місцевого самоврядування та всіх діючих в Україні біосферних заповідників (резерватів), керівники та науковці сусідніх національних парків зі Словаччини й Польщі та провідних наукових установ України тощо.

Відкрив семінар виконуючий обов’язки директора Ужанського національного природного парку Віктор Биркович.

У доповідях та повідомленнях з якими виступили директор Департаменту заповідної справи Мінприроди України Ігор Іваненко, заступник Голови Міжнародної Координаційної Ради Програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» й Національного Комітету України з цієї Програми Павло Черінько, експерт з екологічної політики, стратегії та інвестицій зазначеного Проекту Європейського Союзу Андре Карутц, керівник відділу розвитку Департаменту заповідної справи Мінприроди Григорій Парчук, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, професор Федір Гамор, завідуючий відділом Інституту ботаніки НАН України, член-кореспондент НАН України Яків Дідух, заступник директора інституту екології Карпат Оксана Марискевич, директори Чорноморського біосферного заповідника Анатолій Юрченко, Яворівського національного парку Михайло Біляк, національного природного парку «Меотида» Генадій Молодан, представники біосферних заповідників «Асканія нова» та «Дунайський», біосферних резерватів «Розточчя», Шацького, Деснянського й «Східні Карпати», представлено аналіз реалізації в Україні основних засад функціонування біосферних резерватів, зокрема виконання Статутних рамок про біосферні резервати, Севільської стратегії, Мадридського плану дій та Дрезденської Декларації про біосферні резервати та зміни клімату, окреслено перспективи розвитку мережі біосферних резерватів в Україні. Особливий акцент зроблено на підвищенні ролі біосферних резерватів в розв’язанні проблем сталого розвитку.

Детально ішлося про особливості управління біосферними резерватами та співпраці з місцевими органами влади і самоврядування. Автор цих рядків та виконуючий повноваження голови Рахівської районної ради Михайло Фірка, презентували досвід роботи Карпатського біосферного заповідника та органів місцевого самоврядування, в забезпеченні соціально-економічного розвитку населених пунктів, що розташовані в зоні його діяльності. Окремо говорилось про перспективи створення українсько-румунського біосферного резервату у Марамороських горах та про поглиблення транскордонної співпраці, і щодо можливостей, які відкриваються у зв’язку із прийняттям, за ініціативою адміністрації Карпатського біосферного заповідника, розпорядження Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 року № 819-р «Про затвердження плану заходів щодо забезпечення сталого розвитку і благоустрою гірських населених пунктів української частини українсько-словацько-німецького природного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини».

На семінарі, обговорювалась і практика планування роботи та стан підготовки періодичної звітності біосферних резерватів, проведено робочі наради щодо управління транскордонними біосферними резерватами «Східні Карпати» (Україна-Польща-Словаччина) та «Розточчя «Україна-Польща».

Обговорено та визначено практичні кроки, щодо виконання зауважень Міжнародної Координаційної ради Програми ЮНЕСКО «Людина та біосфера» з питань діяльності українських біосферних резерватів та опрацьовано відповідні рекомендації семінару.

Учасники семінару взяли участь у науковій конференції, присв’яченій транскордонному біосферному резервату «Східні Карпати» та 15-річчю Ужанського національного природного парку.

На семінарі та конференції досвідом роботи поділились та висловили свої пропозиції, також професор словацького університету Матея Бела із м. Банська Бистриця Іван Волощук, директор Розточанського парку народового ( Польща) Здіслав Струпенюк, заступник директора Бещадського парку народового (Польща) Томаш Вінніцький, та директор Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА Юрій Шпонтак.

За результатами семінару буде опубліковано науково-практичний посібник «Основи управління біосферними резерватами в Україні».

І на закінчення нагадаємо, що в рамках проекту Європейського Союзу «Додаткова підтримка Міністерства екології та природних ресурсів України у впровадженні Секторальної бюджетної підтримки», Мінприроди провело загалом 8 науково-практичних семінарів, на яких обговорено найбільш актуальні питання розвитку природно-заповідної справи в Україні, зокрема методи та результати моніторингу водно-болотних угідь міжнародного значення (4-6 березня 2014 р., Нижньодністровський національний природний парк), проблеми активного збереження окремих видів флори і фауни та природних середовищ (12-14 серпня 2014 р., Гетьманський національний природний парк) тощо.

Федір Гамор, учасник семінару, заступник директора Карпатського біосферного заповідника.