Навчальний тренінг з питань організації наукової діяльності

24 – 30 листопада 2014 р. Всеукраїнська громадська організація «Асоціація природоохоронних територій України» провела у м. Києві (Пуща-Водиця) навчальний тренінг «Організація наукової діяльності в установах природно-заповідного фонду України», в роботі якого взяли участь науковці з 14-ти природоохоронних установ різних регіонів країни (Карпатський біосферний заповідник, НПП «Зачарований Край» (Закарпатська область), НПП «Сколівські Бескиди», Яворівський НПП (Львівська область), НПП «Черемоський», НПП «Вижницький» (Чернівецька область), НПП «Кармелюкове поділля» (Вінницька область), НПП «Бузький Гард» (Миколаївська область), НПП «Олешківські піски», НПП «Джарилгацький» (Херсонська область), НПП «Деснянсько-Старогутський» (Сумська область), НПП «Пирятинський» (Полтавська область), Мезинський НПП (Чернігівська область), НПП «Голосіївський» (м. Київ)).

У рамках семінару представниками Мінприроди України, неурядових організацій та провідними науковцями, які мають значний досвід роботи в заповідниках і національних природних парках, прочитано низку лекцій та проведено ряд практичних занять щодо державних програм у галузі заповідної справи, історії заповідання в Україні, організації та принципів наукової діяльності на територіях установ і об’єктів ПЗФ, Літопису природи як основної наукової теми, оформлення лімітів на використання природних ресурсів та контроль за їх використанням, організації та діяльність музеїв природи та візит-центрів, природоохоронних заходів на заповідних територіях, зарубіжного досвіду організації та діяльності охоронюваних природних територій, оформлення документації державного кадастру територій ПЗФ, пошуку грантів, використання сучасних інформаційних технологій у проведенні наукових досліджень, активного збереження флори, фауни і природних середовищ тощо. Важливо зауважити, що представники Карпатського біосферного заповідника брали участь у тренінгу не тільки як слухачі, але й виступали в якості тренерів. Так, В. Ф. Покиньчереда прочитав лекції, присвячені проблемам збереження рідкісних видів на заповідних територіях і методам обліків та моніторингу рукокрилих у надземних відкритих місцях перебування та підземних укриттях, зокрема з використанням ультразвукових детекторів.

Протягом усіх семи днів тренінгів його програму модерував знаний науковець і фахівець у галузі заповідної справи Микола Гаврилович Чорний, який протягом тривалого часу обіймав посаду директора Канівського природного заповідника. Саме завдяки його досвіду й харизмі, тренінг сприймався не як нудний навчальний процес, а проходив у невимушеній атмосфері і сприймався швидше як дискурс, де кожен міг висловитися, обговорити наболілі проблеми чи з’ясувати важливі питання.

Символічною є участь у тренінгу Миколи Пилиповича Стеценка, який довгі роки працював на керівних посадах в Державній службі заповідної справи України та Мінприроди України і чимало зробив для становлення заповідної справи як окремої галузі. Зараз він очолює Асоціацію природоохоронних територій України, яка, як зазначалось вище, й організувала цей захід.

Один із днів тренінгу був присвячений екскурсії до Національного науково-природничого музею Національної Академії Наук України. В рамках роботи щоденних творчих майстерень кожен із учасників презентував діяльність своєї установи, відбувався постійний обмін досвідом і враженнями.

За результатами тренінгу усі учасники отримали сертифікати про проходження навчання за тематикою організації наукової діяльності в установах природно-заповідного фонду України.

Юрій Беркела, Василь Покиньчереда, учасники навчального тренінгу
Карпатський біосферний заповідник