БУКОВІ ПРАЛІСИ НА ПОШТОВИХ МАРКАХ

Цими днями Міністр сільського господарства, навколишнього середовища та захисту прав споживачів німецької Федеральної землі Мекленбург-Передня Померанія доктор Тіль Бакхаус у листі на адресу Карпатського біосферного заповідника повідомив, що в національному парку Мюріц, який входить до складу українсько-словацько-німецького об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини», для громадськості презентовано нову спеціальну поштову марку «Давні букові ліси Німеччини – Всесвітня природна спадщина ЮНЕСКО».

При цьому Міністр дуже слушно зауважує, що «ми маємо і надалі усвідомлювати нашу спільну відповідальність за Всесвітню природну спадщину ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини», аби ми самі та майбутні покоління могли милуватися недоторканими буковими лісами в усій їхній красі та унікальності».

Безумовно, випуск цієї поштової марки не тільки поповнить колекції філателістів, але й буде сприяти популяризації Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. А це одне із основних завдань, яке визначено для урядів держав Конвенцією про охорону Всесвітньої культурної і природної спадщини.

У зв’язку з цим треба зауважити, в Україні в цьому напрямку теж робиться чимало. Так, торік в найбільшому Угольсько-Широколужанському масиві букових пралісів відкрито інформаційно-туристичний центр «Букові праліси – об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО», за підтримки ЮНЕСКО на базі Карпатського біосферного заповідника проведено міжнародну конференцію «Букові праліси та давні букові ліси Європи: проблеми збереження та сталого використання». А в січні ц. р. Кабінет Міністрів України схвалив план заходів щодо забезпечення сталого розвитку та благоустрою гірських населених пунктів української частини українсько-словацько-німецького природного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини». Згідно з рішенням уряду України в цьому році в селі Кваси має розпочатись будівництво міжнародного навчально-дослідного центру букових пралісів та сталого розвитку.

Федір Гамор, професор, заслужений природоохоронець України.