Закарпатські пам’ятки – лідери у проекті «Найкращі пам’ятки України – обрані народом»

 

За результатами першого етапу голосування в рамках проекту, організованого сайтом «Найкращі пам’ятки України – обрані народом», яке проходить з 15 жовтня 2013 року (адреса сайту http://10ukraine.com.ua), на 15 січня ц. р. у першій п’ятірці, з великим відривом у голосах, перебувають закарпатські: замок Паланок (1468 голосів), Невицький замок (1251) та Карпатський біосферний заповідник (1049). Озеро «Синевир» (653 голосів) знаходиться на шостій сходинці.

Дуже приємно, що закарпатські пам’ятки отримують найбільшу кількість голосів серед регіонів України. Так, до прикладу, такий відомий об’єкт у Києві, як будинок з химерами набрав лише 140 голосів, а не менш відома Асканія-Нова у Херсонській області отримала теж тільки 138 голосів.

Тому хочеться подякувати учасникам голосування за підтримку закарпатських, справді унікальних культурних і природних об’єктів, за активність та патріотизм. Будемо сподіватись, що кількість відданих голосів за ці пам’ятки, буде лише зростати, не тільки в першому, але і в другому етапі голосування.

Закликаємо також підтримати Карпатський біосферний заповідник, до складу якого входять букові праліси Карпат – єдиний природний об’єкт України, який занесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, знамениті Долина нарцисів та географічний центр Європи, унікальне високогір’я Карпат, велика кількість рідкісних червонокнижних видів рослин і тварин, самобутня гуцульська культурна спадщина тощо.

Проголосувати можна за електронною адресою: http://10ukraine.com.ua/index.php/golosuvannya/84-zakarpatska-oblast/166-karpatskij-biosfernyj-zapovidnik

 

Федір Гамор,

професор, заслужений природоохоронець України.