Карпатський біосферний заповідник відзначає Міжнародний жіночий день у Долині нарцисів

Природа Закарпаття робить жінкам щедрий подарунок – у Долині нарцисів масово розцвів білоцвіт весняний! Ця місцевість добре відома травневим цвітінням нарцису, який є найважливішою, та не єдиною природною цінністю заповідної місцини. Щороку тут відбувається масове цвітіння ранньовесняної флори. Та це явище несправедливо позбавлено уваги широкого загалу. На фоні сірого ландшафту, характерного для цієї пори року, коли природа щойно починає прокидатися, ніжне цвітіння білоцвіту є справжньою естетичною насолодою і незаперечним доказом, що прийшла весна!

Цвітіння ранньовесняних представляє Долину нарцисів в зовсім іншому, геть незнайомому образі. Дрібненькі квіти білоцвіту з вкрапленням фіолетових крокусів нагадують ніжну вишиванку, тоді як травневе кипіння нарцису порівнюють з «килимом квітів», над яким стоїть млосний трунок дикого нарцису. Тонкий фіалковий аромат білоцвіту створює ледь помітний шлейф над вологою землею. Навіть латинська родова назва білоцвіту (Leucojum) походить від грецьких слів, що в перекладі означають «біла фіалка». А ще білоцвіт весняний називають лісовим нарцисом! Може тому він так вподобав Долину нарцисів?

Як і в більшості ранньовесняних видів, період цвітіння білоцвіту є вельми коротким і залежить від кліматичних умов року. Цьогорічна весна робить справжній білоцвітовий подарунок до жіночого свята. А колектив відділення «Долина нарцисів» Карпатського біосферного заповідника вирішив посилити його святковою безкоштовною екскурсією у неділю, 9 березня, о 14.00.

Ми щиро бажаємо всім жінкам весняного настрою і гостинно запрошуємо відкрити для себе іншу, ранньовесняну Долину нарцисів!

Начальник відділу пропаганди та екоосвіти Карпатського біосферного заповідника Бундзяк Вікторія