Наша спільна мета – формування екологічної культури у молоді

Питання охорони життєвого середовища та раціонального його використання, збереження й збагачення природних ресурсів з кожним роком все більше й більше турбує людство. Тому один із пріоритетних напрямків діяльності Карпатського біосферного заповідника - проведення природоохоронної та еколого-освітньої роботи серед населення. Щоразу приємнішими стають враження від зустрічей з шкільною молоддю.

Зокрема, нещодавно, працівники КБЗ відвідали Богданську ЗОШ І-ІІІ ст. (в. о. директора – С.Д. Баранюк) та Видричанську ЗОШ І-ІІІ ст. (директор – М.А. Григорик), де відбулися тематичні заходи з програми спільних занять, що проводяться освітянами та природоохоронцями.

З великою цікавістю учні сприймали ілюстровану розповідь наукового співробітника зоологічної лабораторії КБЗ кандидата біологічних наук Б. Й.Годованця. За допомогою медіа-презентацій «Сторінками Червоної книги України» та «Пташині рекорди» науковець розповів школярам про орнітофауну Українських Карпат, а також різні цікаві факти з життя пернатих. Працівники відділу еколого-освітньої роботи КБЗ Іванна Колачук та Василь Зелінський ділилися з керівниками шкільних лісництв згаданих навчальних закладів Інною Дряшкаба, Іванною Костан та Йосипом Людвіком з приводу участі учнів у різних природоохоронних акціях, а також щодо розроблення сценаріїв до виховних заходів на екологічні теми.

Під час зустрічей наголошувалося, що ліс - не просто зелений друг людини – це культура поколінь. Те, як господарюємо у лісах, що залишаємо після себе, по-справжньому нащадки оцінять у майбутньому. Тому вважаємо, що спільне завдання заповідника та педагогічних колективів шкіл полягає у підвищенні ефективності і якості організації роботи учнівських лісництв, створення оптимальних умов для проведення навчальних та практичних занять із лісового господарства, організації дослідницької, природоохоронної роботи, здійснення допрофесійної підготовки молоді.

Природоохоронці покладають великі надії на учнівські лісництва. Ми вважаємо їх вихованців своїми помічниками і надійною зміною. Адже саме нашим юним колегам у майбутньому доведеться заступати на зелену вахту країни.

Павло ВОРОХТА,
заступник начальника Марамороського природоохоронного науково-дослідного відділення