ФОТОВИСТАВКА У КАБІНЕТІ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

 

Цими днями, за ініціативи Мінприроди України, у приміщенні Будинку Уряду України демонструється фотовиставка Карпатського біосферного заповідника, яка проілюструє унікальні природні та культурні цінності карпатського краю

Карпатський біосферний заповідник утворений Указом Президента України у 1993 році. Розташований у Закарпатській області на площі 58035,8 гектарів. Охороняє ландшафтне та біологічне різноманіття від передгір’я до субальпійської та альпійської зон Українських Карпат. Має статус природоохоронної, науково-дослідної установи міжнародного значення, служить модельним обєктом для впровадження стратегії сталого розвитку та підтримки традиційного господарювання у горах.

Входить до міжнародної мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО, нагороджений Радою Європи Європейським дипломом, а його букові праліси, як єдиний природний обєкт України, включено до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

 На його території знаходяться найвища вершина України – гора Говерла, географічний центр Європи, Долина нарцисів та багато інших непересічних природних та культурних цінностей.

Як засвідчують публікації закордонних експертів в науково-популярних виданнях (зокрема, фотоальманахи «Самые красивые места мира» і «Всемирное наследие. 100 самых известных мест на земле»), він належить до найкрасивіших та найвідоміших місць на нашій планеті, тут нагромаджено неабиякий досвід еколого-освітньої та просвітницької роботи, працюють висококваліфіковані спеціалісти у цій сфері.

На виставці експонується тридцять робіт наших фотомайстрів, які об’єднані темою з дещо інтригуючим акцентом. Для багатьох рядки із вірша відомого поета, та ще й покладені на музику: «Там де гори, полонини…» викликають, щонайменше, романтичність та якусь загадковість. І, звичайно, така тематична спрямованість дозволяє крім демонстрації унікальних, колоритних природничих фотографій, з дуже короткими коментарями (наприклад, «Легендарний едельвейс», «Нарциси в Гуцульських Альпах», «Вікно» у Європу», «Букові праліси єдиний в Україні природний об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО», «Форель – риба царська», «Квітують полонини» тощо) представити на експозиції й цілий ряд робіт для популяризації туристично-рекреаційних атракцій, важливих для розвитку нашого краю. Зокрема, «Рахів – «екологічний Давос» у Центрі Європи», «Карпати пахнуть сіном», «Традиційне полонинське господарювання», «Високогірні озера на Драгобраті» та деякі інші.

Будемо сподіватися, що презентована фотовиставка, завдяки спільним зусиллям адміністрації біосферного заповідника та Департаменту заповідної справи Мінприроди України, пройде успішно та залишить добрий слід у серцях відвідувачів і багатьох прихильників збереження унікальних природних та культурних цінностей Карпат. А слова із пісні легендарного Володимира Висоцького, які могли би служити лейтмотивом для цього демонстраційного заходу «Краще гір можуть бути лише гори, на яких ще не бував», можуть тільки підкреслити позитивні враження від побаченого, та будуть сприяти більшому розумінню в урядових колах, необхідності розв’язання екологічних та соціально-економічних проблем, які існують в цьому регіоні.

 

 

Федір Гамор,

радник Міністра екології та природних ресурсів України,

професор, заслужений природоохоронець України