2 лютого – Всесвітній день водно-болотних угідь

 

Усе життя на нашій планеті залежить від води. Леонардо да Вінчі у свій час проголосив: «Вода є рушійною силою всієї природи!». При визначенні 2013 року «Міжнародним роком співпраці для збереження води» Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй констатувала, що вода має вирішальне значення для добробуту, сталого розвитку та охорони здоров'я людини.

Від джерела до моря і через нескінченний цикл кругообігу вода з'єднує усі куточки планети Земля. Водно-болотні угіддя займають ключові позиції у цьому взаємозв'язку, і їх раціональне використання має важливе значення для сталого управління водними ресурсами.

Тема Всесвітнього дня водно-болотних угідь у 2013 році – це водно-болотні угіддя і водні ресурси. Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів (відома під назвою «Рамсарська конвенція» за назвою міста заснування –Рамсар, що в Ірані) підкреслює тісний зв'язок між водно-болотними угіддями, водою і людьми. Водно-болотні угіддя є ресурсом, який має велике соціально-економічне, культурне та наукове значення, і їх втрата є непоправною шкодою. Вони надають основні екосистемні послуги та вигоди, які люди отримують від природи, у тому числі виступаючи у ролі регуляторів і постачальників води. Таким чином, управління водними ресурсами та раціональне використання водно-болотних угідь нерозривно пов'язані між собою.

Основною метою відзначення Всесвітнього дня водно-болотних угідь у 2013 році є підвищення обізнаності людей щодо взаємозалежності між водою і водно-болотними угіддями, забезпечення справедливого розподілу води між різними групами користувачів цих ресурсів.

Рамсарська конвенція розпочала свій відлік 2 лютого 1971 року. Україна входить в число 163 країн – Договірних Сторін Конвенції. На даний час Перелік водно-болотних угідь міжнародного значення включає 2 065 об'єктів загальною площею 197,4 млн. га. Серед них і 33 водно-болотні угіддя міжнародного значення з України загальною площею біля 678 тис. га. Зокрема, Закарпаття представлене відомим високогірним озером Синевир.

Протягом останніх років науковцями Карпатського біосферного заповідника проведено роботу щодо включення окремих природних комплексів заповідника на території Рахівського, Тячівського та Хустського районів до мережі водно-болотних угідь міжнародного значення.

Першим вагомим результатом роботи стали розпорядження Кабінету Міністрів України «Про погодження надання водно-болотним угіддям статусу водно-болотних угідь міжнародного значення» (2011 р.) для карстової печери Дружба (Тячівський район), Долини нарцисів (Хустський район) та урочища Озірний-Бребенескул (Рахівський район). На черзі відповідні розпорядження Кабміну щодо двох об’єктів Свидовецького і Мармароського високогір’я на Рахівщині. Зараз номінаційні матеріали на усі погоджені Кабміном об’єкти знаходяться на розгляді Секреатріату Рамсарської конвенції і очікують отримання дипломів Рамсарських водно-болотних угідь міжнародного значення.

Реалізація на практиці пріоритетів щодо поліпшення збереження водно-болотних угідь можлива лише за умови об'єднання зусиль усіх державних та недержавних установ та організацій, всього населення країни. Сподіваємося, що Ви приєднаєтеся до нас і зробите свій внесок у збереження та відтворення надзвичайно цінних для усіх людей водно-болотних угідь!

 

Юрій Беркела,

начальник відділу науково-дослідної роботи та сталого розвитку Карпатського біосферного заповідника

 

На фото: високогірне озеро Бребенескул (фото М. Волощука)