В Карпатському біосферному заповіднику влаштували Свято вареника

На центральній садибі заповідника відбувся майстер-клас з виготовлення вареників, в якому взяли участь московські школярики – учасники табору «Дерсу Узала», організованому разом із російським фондом розвитку екотуризму.

Забігаючи наперед скажемо, що забава вдалася! Дітлахи до уроків кулінарії стали охоче. Зізналися, що таку страву раніше куштували, втім, ще ніколи не готували самостійно, а купували у супермаркеті.

Після прослуханої історії про традиційність і обрядовість українського вареника, розмаїття начинки  (а часом і про майже колосальне, як стверджували організатори дійства, значення у світовій культурі), усі дружньо прийнялись до роботи. Розпочали, звісно ж, із замісу тіста та приготування начинки. Із неймовірним задоволенням діти взялись за розкачування  тіста в тонкий шар, з якого нарізали круглі шматочки. Щодо начинки вирішили не відхилятись від українських традицій та обрали картоплю і сир. Дивовижно, але на майстер-клас з’явилися майже всі таборові хлопці, і гонорово повідомили, що найкращі світові кухарі – чоловіки.  Всі були досить активними, жваво ліпили вареники і слідкували за чергою на скалки (яких явно не вистачало), майстерно закручували крайчик «косичкою». Може, така спритність проявилась, бо всі вже давненько чекали на вечерю?..

Нарешті наліпили (гарненьких і не дуже) «виробів» і настав період найцікавішої частини нашого заходу – куштування вареників, зроблених власноруч. Не зважаючи на те, що готували цю страву вперше, вона вийшла дуже смачною.

Майстер-клас вийшов веселим, цікавим, пізнавальним та смачним. Всі повертались задоволеними, ситими та…обмащеними мукою. Це ще одне заняття, якому під час Свята вареника діти надали неабиякої уваги. Мабуть, так народжуються нові народні забави…

 Валерія Бундзяк, студентка Львівського НУ та практикантка заповідника