Школярі Рахова змагалися у виготовленні снігових баб

 

5 лютого 2013 року на стадіоні м. Рахів Карпатським біосферним заповідником організована екологічна акція «Карпатський сніговик», приурочена до Міжнародного року водного співробітництва і Року дитячої творчості в Україні. За задумом засновників «Карпатський сніговик» повинен привернути увагу до глобальних кліматичних змін. Акція проходить у два етапи, перший з яких – виготовлення снігових баб і композицій, а другий – екологічні уроки про проблеми кліматичних змін, що відбуваються на планеті, – проходить у навчальних приміщеннях.

Проблема зміни клімату сьогодні надзвичайно актуальна. Клімат на нашій планеті змінюється, при чому мова йде не про зміни, які були властиві кліматичній системі планети у всі геологічні етапи її розвитку. Ніколи ще середня температура планети не змінювалася з такою неймовірною швидкістю: 0,7 градуса за 100 років, з них 0,5 – за останні 50. Протягом ХХ століття середній рівень моря підвищився на 0,1-0,2 м. Види та екосистеми вже почали реагувати на кліматичні зміни. Мігруючі види птахів стали раніше прилітати навесні і пізніше відлітати восени. Жоден вчений світу не наважується заперечувати вплив діяльності людини на формування клімату. Одним з індикаторів, які відображають зміни, виступає кількість опадів. Сніг є одним з неодмінних атрибутів карпатської зими. Тому для привернення уваги до проблеми кліматичних перетворень було обрано змагання з виготовлення снігових баб.

Сто школярів Рахова протягом години виготовили 42 снігові композиції. Відбулося змагання з виготовлення снігових баб між командами загальноосвітніх шкіл №1 та №2. Діти проявили неабияку фантазію, творчість та оригінальність. Снігові скульптури відрізнялись розміром (від 50 см до 3,9 м) і креативністю. Допоміжні засоби, що активно використовувалися командами, забезпечили втілення всіх дитячих снігових фантазій. Так «Вчитель фізики» у виконанні команди 7-В ЗОШ №1 мав робочий стіл з персональним комп’ютером, фізичними приладами та учнівськими зошитами для перевірки. «Снігова людина» від місцевого осередку «пластунів» могла рухати руками і навіть говорити, адже снігом обліпили одну з пластунок (щоправда ненадовго, щоб не встигла простудитися).  А «Сніговик на Гавайях» (6Б ЗОШ №1) мав не тільки прохолодний коктейль, але й килимок для засмагання і парасолю від сонця. Створювали діти і групові скульптурні композиції: «Шеф-кухар і команда», «Гуцульська родина», «Велика родина» та інш.

Переможців, серед 14 команд,  визначила комісія у складі: начальник та провідний фахівець відділу пропаганди та екоосвіти заповідника – Бундзяк В.В., Колачук І.Ю., завідувач та екскурсовод Музею екології гір Кальба І.В. та Кальба Н.П. Всі учасники зимового свята отримали колосальне задоволення і хороший настрій. Найбільшою нагородою організаторам акції стало дружнє і голосне дитяче «Так!» у відповідь на запитання чи всім сподобалась акція.

 

Бундзяк В.В.,

Кальба І.В.,

Карпатський біосферний заповідник