Провели навчання персоналу, залученого до організації роботи інформаційно-туристичних центрів заповідника

На центральній садибі Карпатського біосферного заповідника відбувся навчальний семінар-тренінг, метою якого стала оптимізація роботи  інформаційно-туристичних центрів установи. Нагадаємо, що на її території створено мережу інформаційних осередків, у т.ч. 5 з них діють в межах Рахівського району та 1  – на Хустщині, у відділенні «Долина нарцисів». При цьому більшість центрів були створені у період 2010-2012 рр. Отже, зараз вони проходять період становлення і роблять перші, не завжди впевнені, кроки на шляху до реалізації поставлених перед ними завдань.

До участі у семінарі було запрошено працівників Музею екології гір (центральна садиба заповідника, м. Рахів), еколого-освітніх центрів «Центр Європи» (с. Ділове) та «Музей нарцису» (м. Хуст, «Долина нарцисів»), а також інформаційно-туристичних центрів «Кевелів» (с. Ясіня), «Карпатська форель» (демонстраційне форелеве господарство, Трибушанське відділення), «Високогір’я Карпат» (Чорногірське ПНД відділення) та «Букові праліси Карпат», створення якого завершується на базі Угольсько-Широколужанського масиву заповідника.

Кожен центр має специфіку в роботі. Так, до прикладу, «Високогір’я Карпат», розташований у підніжжі Говерли, поєднує інформаційну та рекреаційну функції, адже на його базі діє притулок на 29 місць. «Музей нарцису» відвідується переважно у період цвітіння Долини нарцисів, а «Центр Європи» виступає місцем проведення резонансних міжнародних акцій – «круглих столів», демонстраційних виставок, культурних подій  в рамках акції «Дні європейської спадщини» (щорічно у вересні).

У кожного центра є свої потреби і проблеми в організації роботи. Та семінар-тренінг допоміг визначити персоналу кожного інформаційного осередку кроки щодо оптимізації роботи, визначити шлях розвитку. Зокрема, значної уваги на зібранні надавалося налагодженню обліку і детальному аналізу відвідувань (сезонному, регіональному та ін.), а також головній діяльності центрів – наданню інформації туристам.  Також на семінарі розглянуті питання з маркування, облаштування та оформлення екотуристичних маршрутів заповідника. При їх висвітленні продемонстровано найкращий досвід європейських національних  парків.

Таке навчання неодмінно позитивно вплине на підготовку до туристичного сезону в Карпатському біосферному заповіднику.

 

Вікторія Бундзяк,

начальник відділу пропаганди та екоосвіти Карпатського біосферного заповідника