Замок Сент-Міклош – подорож у середньовіччя!

 

Фортеця Сент-Міклош XV ст. гордо височіє над мальовничою річкою Латорицею, на фоні Карпатських гір. Здавна тут сходились торгові шляхи Сходу і Заходу, якими мандрували каравани та війська. Замок Сент-Міклош (Святого Миколая) вважають фортецею єднання, де відвідувачі присягаються у вірності одне одному, юнаки просять руки своєї обраниці, все більше молодих пар проводять тут весільні церемонії, адже в середньовіччі було правилом укладати шлюби на культовому місці, яке ніби ставало запорукою щасливого подружнього життя.
 

Наприкінці ХХ століття замок після згортання діяльності радянського військового будівельного загону, почав знову руйнуватися і занепадати. Одного разу це побачив мукачівський художник Йосип Бартош. На нечуваний досі задум перетворити будівлю середньовічної пам'ятки у мистецький центр схвально відгукнулися численні художники із різних європейських країн. А найголовніше – підтримала його дружина, художниця Тетяна Бартош. Для неї "Сент-Міклош" уособлював ідею культурного та економічного відродження всього селища Чинадієво, в якому знаходиться славетний замок.
17-19 травня у смт. Чинадієво, Мукачівського р-ну, Закарпатської обл.. відбувся міжнародний фестиваль середньовічної культури «Срібний Татош» – закарпатський пегас, символ благородства та чистоти, мужності і доброти, вірності та честі.

Протягом фестивалю на території відбувались: екскурсії по замку, середньовічні забави - стрільба із луків та арбалетів, метання списів, танці та ігри. Здивували гостів ірландські танці, виступи угорських і словацьких реконструкторів. У вечірній час небо спалахнуло від фаєр-шоу.
 

Під час фестивалю відбувся семінар «Перспективи розвитку Музеїв Закарпаття», приурочений до святкування «Міжнародного дня Музеїв» організований Закарпатським краєзнавчим музеєм (Тарасенко Н.І. начальник відділу науко-методичної роботи). Під час його засідання учасники обговорювали перспективи розвитку Музеїв Закарпаття, теоретичні питання музеєзнавства, зокрема нові тенденції в сучасному музейництві, музейну педагогіку як наукову дисципліну, методи ефективної комунікації та навчання в рамках співпраці музею і школи, досвід культурно-освітньої та популяризаторської діяльності музеїв та ін.
 

Метою зустрічі були удосконалення фахового рівня, професійної кваліфікації та обмін досвідом. Досвідчені, закохані у свою справу музейники легко знаходили спільну мову, охоче ділились досвідом, іноді сперечались, шукаючи істину. У бесіді взяли участь 11 організацій Закарпатської області музейного спрямування. Найкращі були нагороджені почесними грамотами та медалями.
 

Працівники Музею екології гір також отримали відзнаки за еколого-освітню, рекреаційну діяльність, за велику роботу по збереженню історико-краєзнавчої спадщини та відродженню культури і традицій населення рідного краю від начальника управління культури Закарпатської облдержадміністрації Ю.Ф. Глеби та директора Закарпатського краєзнавчого музею Шеби В.С.

Завідувач Музеєм екології гір
та історії природокористування
в Українських Карпатах
Кальба І.В.