Як залучати школярів до дослідницької діяльності, визначали у Карпатському біосферному заповіднику

31 жовтня у залі засідань заповідника зібралися освітяни з усієї Закарпатської області. Тут відбувся обласний науково-методичний семінар методистів районних та міських відділів освіти, керівників методичних об'єднань вчителів біології та екології: "Дослідницька діяльність у формуванні природничо-наукових компетентностей учнів".

Природоохоронна установа стала не просто місцем зустрічі освітян з усіх районів Закарпаття, але й виступила співорганізатором семінару. Як зазначила методист з природничих дисциплін Закарпатського інституту післядипломної освіти Бокоч О.С., «наявність такої потужної науково-дослідної установи в регіоні дозволяє залучати ширше коло учнів до дослідницької роботи. Близькість унікальних природних екосистем, колектив наставників і матеріальна база наукових лабораторій заповідника дозволяє учням сільських і міських шкіл розвивати свої дослідницькі навички». Заступник директора, професор Гамор Ф.Д. додав, що «колектив заповідника від залучення учнів до дослідницької роботи отримує ще одну вигоду – формує з молодого покоління майбутніх фахівців природоохоронної справи, чим фактично готує собі гідну зміну.»

Директор Карпатського біосферного заповідника, науковці познайомили учасників семінару з діяльністю установи, зробивши особливий акцент на напрямках природничих досліджень, методах постійного моніторингу навколишнього середовища. Звичайно, в особливому фокусі опинилися шляхи залучення молодого покоління до вивчення природи рідного краю.

Цікаво, що учасниками такого високого зібрання стали також учні навчальних закладів Рахівщини. Прямо під час семінару кілька учнів представляли свої дослідницькі проекти, найцікавішим з яких, на наш погляд, була робота щодо відтворення форелі струмкової на території Карпатського біосферного заповідника.

Екскурсію у Музей екології гір, дендропарк та дослідний розсадник заповідника також проводили учні місцевої школи. Це стало своєрідної ілюстрацією співпраці Карпатського біосферного заповідника із загальноосвітніми навчальними закладами.