Біля підніжжя Говерли відбувся «круглий стіл» з питань розвитку екотуризму та рекреації на території Карпатського біосферного заповідника

З такою ініціативою виступила громадська рада при Закарпатській обласній державній адміністрації, а бажання долучитися до обговорення проблем розвитку туризму у високогір’ї Карпат висловили Закарпатська обласна організація товариства охорони птахів, громадська рада при Рахівській державній районній адміністрації. Карпатський біосферний заповідник, як і годиться гостинному господарю, забезпечив всі умови для проведення громадського зібрання на території Чорногірського масиву. У неділю, 4 серпня, гості ознайомилися з маршрутом, що починається у с. Луги,  та  здійснили сходження на найвищу вершину України. Чудова погода сприяла сходженню, а вражаючі краєвиди гір захоплювали учасників. На вершині їм були вручені пам’ятні медалі і свідоцтва про підкорення Говерли. Під час сходження мандрівники поласували чорницями ( „яфинами”), що у великій кількості достигли вздовж маршруту.

Науковці та фахівці з туризму біосферного заповідника не тільки надали супровід поважним гостям, але й забезпечили високий фаховий рівень дискусії під час засідання «круглого столу», що відбувся у приміщенні інформаційно-туристичного центру «Високогір’я Карпат», відкритого  в ур. Перемичка під Говерлою у 2011 р. У фокусі уваги, зокрема, опинилися питання впливу відвідувань на рослинний покрив високогір’я, складності, пов’язані з облаштуванням пішохідних маршрутів, створення належної інфраструктури для пішохідних мандрівників, досвід залучення волонтерів до утримання стежок та ін.

До речі, члени громадської ради при Закарпатській ОДА вже другий рік поспіль здійснює сходження на Говерлу при всебічній підтримці адміністрації Карпатського біосферного заповідника. Учасники цьогорічного сходження зазначили, що така практика дозволяє краще володіти ситуацією відносно збереження природного середовища краю, особливо його природоохоронних територій, а також обговорити перспективи розвитку туристичної галузі та налагодити тіснішу співпрацю з її суб’єктами.