Карпатським біосферним заповідником організована екологічна демонстрація на захист первоцвітів

Шостого березня вулицями міста Рахова пройшла колона зі 150  школярів з транспарантами і плакатами, що закликали рахівчан зберігати перші весняні квіти.

На професійній мові науковців-ботаніків первоцвіти називаються «ефемероїдами». У перекладі з грецької це означає «швидкоплинний», «скороминучий». Таке ймення рослинам дали не тільки за те, що вони зацвітають першими, але й за вкрай короткий період цвітіння. Ранньовесняні види переважно зростають у лісах і тому поспішають відцвісти доки  на деревах не з’явилося листя, адже затінок позбавить рослини весняного сонечка і світла. Короткий період цвітіння також не дає надії, що букетик з провісників весни довго потішить око в кімнаті.

Для природи збирання первоцвітів несе невиправну шкоду, адже зірвані рослини не можуть утворити насіння. До того ж, при зборі ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, повністю нівечаться рослини. Як наслідок, поступово наші ліси збіднюються на первоцвіт весняний, підсніжник білосніжний, проліску,  білоцвіт весняний, шафран Гейфеля та ін. До речі, чимало первоцвітів занесені до Червоної книги України.

Задля привернення уваги громадськості до проблем збереження весняних рослин щороку в Україні проводиться акція «Первоцвіт». Такої цілі працівникам Карпатського біосферного заповідника вдалося досягти проведенням екодемонстрації в центрі міста. Захід спеціально було сплановано напередодні 8-го березня, коли попит населення на  ранньовесняні квіти зростає, а вуличні торговці активізуються. Окрім того, п’ятикласники ЗОШ №2 під керівництвом працівників Музею екології гір підготували тематичний пропагандистський виступ.

Біля будівлі міської ради проведено і майстер-клас з виготовлення паперових бриндушок (шафрану), які діти під час екодемонстрації разом із флаєрами «Збережемо первоцвіти разом!» роздавали перехожим.

Рахівчани позитивно реагували на акцію,  з інтересом спостерігаючи як за дитячими співами, так і за демонстрацією в цілому.