У Карпатському біосферному заповіднику відзначили день Європейських парків

 

30 травня 2013 року в географічному центрі Європи відбулося відзначення одразу двох важливих для Карпатського екорегіону подій – Дня природоохоронних територій Карпат (the Carpathian Parks Day) та десятирічного ювілею Карпатської Конвенції. Відмітити ці значні дати вирішили проведенням круглого столу, який було організовано колективом Карпатського біосферного заповідника за фінансової підтримки проекту «БІОРЕГІО-Карпати» спільно з колегами з сусідньої природоохоронної території – природного парку «Мармароські гори», Румунія. На засідання також була запрошена делегація з Університету сталого розвитку Еберсвальде (Німеччина), для студентів якого саме в цей час проходила навчальна практика на базі КБЗ.

 

З основними доповідями на зустрічі виступили проф. др. Гамор Федір Дмитрович та Покиньчереда Василь Федорович, представники Карпатського біосферного заповідника, розповівши учасникам круглого столу про виникнення Карпатської конвенції та про важливу роль, яку в цьому історичному документі відіграла Міжнародна конференція, що проходила на базі КБЗ у 1998 році – «Карпатський регіон: Проблеми і перспективи сталого розвитку». Професор Гамор наголосив, що саме резолюція даного міжнародного форуму містила рекомендацію підготувати та підписати конвенцію для Карпатського екорегіону, яка була б аналогічною до існуючої Альпійської Конвенції.

 

Румунські колеги , зокрема пані Каталіна Богдан, директор природного парку «Мармароські гори», та пані Крістіна Поп, ГІС експерт, презентували структуру та діяльність своєї установи, а також розповіли присутнім деталі реалізації проекту БІОРЕГІО-Карпати, в рамках якого КБЗ разом зі згаданою природоохоронною установою Румунії являються пілотною територією і повинні працювати над створенням транскордонного біосферного резервату.

 

Від німецької делегації виступив проф. П’єр Ібіш, вказавши, що КБЗ в усіх аспектах є модельною природоохоронною установою, та наголосив на особистому внеску проф. Гамора в розвиток КБЗ як біосферного резервату та Карпатського екорегіону в цілому.

 

Підсумковою подією Дня природоохоронних територій Карпат була виставка дитячого малюнку на тему «Майбутнє Карпат очами дітей» на базі туристично-інформаційного центру КБЗ «Центр Європи» з нагородженням переможців цінними призами та грамотами. Дитячі роботи порадували креативністю та змістовністю, адже кожен з малюнків наче закликав глядачів: «Ми не випадкові відвідувачі серед цієї краси – це наш дім, бережімо його!».

 

Вікторія Губко

Начальник відділу рекреації,

зв’язків з громадськістю та міжнародної співпраці