У КАРПАТСЬКОМУ БІОСФЕРНОМУ ЗАПОВІДНИКУ ЗАСІДАЛА НАУКОВО-ТЕХНІЧНА РАДА

               

                Чергове засідання Науково-технічної ради Карпатського біосферного заповідника відбулося 21 лютого 2013 року. У порядку денному розглянуто 8 питань, серед яких основу складали напрацювання попереднього року. Зокрема, підбивалися підсумки науково-дослідної роботи (Покиньчереда В.Ф.), еколого-освітньої (Бундзяк В.В.) та рекреаційної діяльності (Губко В.М.). Таке обговорення має за мету не лише висвітлити основні здобутки роботи установи за основними напрямками, але й визначити слабкі місця, вивчити потреби. Такий підхід дозволяє оптимізувати роботу в поточному році, визначити пріоритети, правильно спланувати витрати. У 2013 році для Карпатського біосферного заповідника це особливо важливо, адже він відзначатиме своє 45-річчя, а кожен ювілей – це привід осмислити пройдений шлях. Отже, у рішенні було запропоновано посилити матеріально-технічну базу наукових підрозділів, завершити роботу з облаштування інформаційно-туристичного центру на базі Угольського природоохоронного науково-дослідного відділення, активізувати співпрацю з туроператорами, що працюють в Українських Карпатах та інше.

            Широке обговорення викликало питання про проведення суцільних санітарних рубок у ДП „Рахівське ЛДГ” (територія Карпатського біосферного заповідника без вилучення у землекористувача). Як зазначив директор лісо-дослідного господарства Приступа В.П., такі заходи мотивовані приведенням ялинових насаджень в належний санітарний стан. Та не з усіма аргументами члени науково-технічної ради погодились. Завідувач відділу охорони природних екосистем Інституту екології Карпат НАН України, кандидат біологічних наук Кагало О.О. зауважив, що не всі господарські заходи, що застосовуються в лісогосподарських підприємствах, прийнятні для територій природно-заповідного фонду України, оскільки ця територія, хоч і без вилучення у землекористувача, входить до складу природоохоронної установи. Про це не слід забувати. І з особливою прискіпливістю варто ставитися до суцільних санітарних рубок, навіть розуміючи всю гостроту соціально-економічного питання. До того ж, такі рубки аж ніяк не відповідають стандартам ведення сталого лісокористування. У такому ракурсі слід більше уваги надавати вибірковому вилученню дерев, заражених стовбурними шкідниками, чи пошкоджених в інший спосіб. Тож, запити щодо дозволів на проведення санітарних заходів в лісах ДП „Рахівське ЛДГ” члени НТР вирішили погодити лише частково, взявши до уваги насамперед рекомендації робочої комісії, яка напередодні виїжджала на місця і ретельно обстежила кожну ділянку.

До речі, Інститут екології Карпат впродовж багатьох років є науковим куратором Карпатського заповідника і її фахівці завше беруть активну участь в роботі засідань науково-технічної ради, в прийнятті важливих рішень щодо проведення господарських заходів, організації наукових досліджень в екосистемах заповідника.

         Не менш важливим для засідання НТР було також питання про участь Карпатського біосферного заповідника у розробленні Схеми планування території Закарпатської області (Бочкор Г.М. та Довганич Я.О.). Прийнято рішення погодити Науково-технічне обґрунтування резервування територій у Тячівському, Хустському та Свалявському районах Закарпатської області для майбутнього заповідання.

         Серед питань, пов’язаних з поточних роботою заповідника, заслухали доповіді: «Про виконання плану природоохоронних заходів за 2012 рік та план на 2013 р.» (Брехлічук Д.Д.), «Про становлення та перспективи роботи відділу науково-дослідної роботи та сталого розвитку» (Беркела Ю.Ю.) та «Про розробку Програми з вивчення структури і динаміки лучних екосистем з метою оптимізації ведення традиційного полонинського господарства (Волощук М.І.).

         У позиції „Різне” порядку денного заслухали доповіді голови НТР, директора Карпатського біосферного заповідника Гамора Ф.Д. про можливість відновлення старої Гаті на р. Говерла із встановленням міні гідроелектростанції та про організацію фотовиставки у Кабінеті Міністрів України. Після обговорення по кожному з розглянутих питань були прийняті відповідні рішення. Засідання пройшло у діловій та дружній обстановці, доповідачі чітко донесли свою думку, після обговорення було внесено багато конструктивних пропозицій і прийняті відповідні рішення. 

 

М.І. Волощук

вчений секретар Науково-технічної ради,

кандидат біологічних наук.