Віктор Янукович доручив забезпечити благоустрій сіл Закарпаття в зоні букових пралісів і відновити сполучення Рахова з Києвом


На підставі розроблених нами наукових обґрунтувань, завдяки зусиллям Міністерства екології та природних ресурсів України, Закарпатської обласної ради, особисто її голови Івана Балоги, Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, редакції газети «Голос України», народних депутатів України Віктора Балоги та Василя Петьовки 2 квітня 2013 року Президент України Віктор Янукович видав Доручення № 1-1/749 щодо збереження унікальних природних комплексів, забезпечення сталого розвитку української частини українсько-словацько-німецького природного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини», благоустрою гірських населених пунктів Закарпатської області, які розташовані у зоні української частини цього природного об’єкта.

Глава держави доручив прем’єр-міністру України Миколі Азарову в термін до 2 грудня ц.р. забезпечити розроблення проекту Меморандуму між Міністерством екології та природних ресурсів України, Міністерством довкілля Словацької Республіки і Федеральним міністерством довкілля, охорони навколишнього природного середовища та безпеки ядерних реакторів Федеративної Республіки Німеччини, спрямованого на забезпечення збереження українсько-словацько-німецького природного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини».

Президент України зажадав також від прем’єр-міністра України Миколи Азарова та голови Закарпатської обласної державної адміністрації Олександра Ледиди забезпечити: по-перше, у термін до 3 червня 2013 року, опрацювання питання щодо відновлення залізничного сполучення між містами Києвом та Раховом (Закарпатська область), по-друге, розроблення протягом квітня-вересня ц.р. плану заходів щодо забезпечення сталого розвитку і благоустрою гірських населених пунктів Закарпатської області в зоні української частини українсько-словацько-німецького природного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини», передбачивши при цьому розвиток туристично-рекреаційного потенціалу всієї Закарпатської області, по-третє, вирішення до кінця ц.р. питання щодо збирання, складування та утилізації побутових відходів на територіях, прилеглих до території української частини українсько-словацько-німецького природного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини», по-четверте, до 31 грудня 2015 року, забезпечити фінансування будівництва міжнародного навчально-дослідного центру з вивчення букових пралісів та сталого розвитку Карпат на базі Карпатського біосферного заповідника, по-п’яте, проведення ремонту автомобільних доріг та об’єктів туристично-рекреаційної інфраструктури в зоні українсько-словацько-німецькокого природного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини», по-шосте, розроблення та впровадження пілотних проектів із переоснащення систем опалення в гірських населених пунктах Закарпатської області на системи з використанням альтернативних видів палива.

Крім того, Віктор Янукович доручив керівнику уряду та Закарпатської ОДА забезпечити у ці ж терміни здійснення заходів із відновлення зруйнованого автомобільного переходу через річку Тиса та створення необхідної прикордонної інфраструктури на українсько-румунському державному кордоні у селі Ділове Рахівського району Закарпатської області.

Треба особливо підкреслити, що прийняття Президентом України цього доручення є надзвичайно важливим , на найвищому державному рівні кроком, щодо збереження єдиного в Україні природного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. А реалізація в повному обсязі його положень, може не тільки суттєво вплинути на реальне впровадження концепції сталого розвитку (яка до речі передбачає і подолання безробіття та бідності) в депресивних гірських населених пунктах Закарпаття, розв’язання тут назрілих соціально-економічних проблем , але й безперечно сприятиме зростанню міжнародного позитивного іміджу нашої держави. Але мусимо також зауважити, що без належної організаторської роботи на рівні керівників міністерств і відомств, органів місцевої виконавчої влади та самоврядування, в першу чергу Рахівського, Тячівського, Велико-Березнянського та Хустського районів, в межах яких розташований цей унікальний об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, та необхідної фінансової підтримки з боку Кабінету Міністрів України, ця прекрасна ініціатива може залишитись лише на папері. А так було на жаль уже не раз. Тому дуже хотілось би, щоб цей шанс не був упущений, тим більше, що саме шлях еколого-соціально-економічного розвитку Карпатського регіону визначений у законі України про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року. До цього зобов’язують також Рамкова конвенція «Про охорону та сталий розвиток Карпат», Конвенція про охорону Всесвітньої культурної і природної спадщини ЮНЕСКО та закон України «Про статус гірських населених пунктів в Україні».

Зараз дуже важливо опрацювати детальний план виконання Доручення Президента України, визначити джерела фінансування, виконавців та терміни виконання передбачених заходів. Особливо ретельно та виважено треба підійти до розробки Плану заходів, який до 1 жовтня 2013 року має бути затверджений Кабінетом Міністрів України.

 

Федір Гамор, доктор біологічних наук, професор, заслужений природоохоронець України, директор Карпатського біосферного заповідника