Угорщина в географічному центрі Європи

За ініціативою адміністрації Карпатського біосферного заповідника (КБЗ) та Фонду розвитку сільської культури Угорщини (м. Будапешт), в рамках відзначення днів Європейської спадщини, протягом вересня – жовтня ц.р., на базі інформаційно-туристичного центру КБЗ (с. Ділове, Закарпатської області) проведено виставку «Угорщина в географічному центрі Європи».
Ця подія стала черговим заходом у географічному центрі Європи, який сприяв об’єднанню представників різних європейських народів, показав їх досягнення у збереженні природної та культурної спадщини. До речі, останніми роками тут уже демонструвались надбання у цьому напрямку Чеської республіки, проводились українсько-румунські екологічні акції, багаточисельні зустрічі у рамках українсько-словацько-німецького об’єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» тощо.

Виставка, що організована громадськими активістами Угорщини виявилась надзвичайно оригінальною та пізнавальною. Крім розгорнутих експозицій, що представляють Угорщину в поштових листівках, друкованій продукції, творах художників, традиційних угорських вишивках, різьбярських виробах та сільськогосподарській продукції, проведено конкурс дитячих малюнків «Угорщина очима дітей», творчий табір різьбарів по дереву, майстер-класи із приготування бограчу, виступи самодіяльних фольклорних колективів з Угорщини та Словенії тощо. 


На урочистому відкритті заходів виступили Генеральний консул Угорської республіки у місті Берегово Іштван Товт та керівники місцевих органів влади. А на проведеній у ході виставки міжнародній науково-практичній конференції науковці та громадські діячі із Угорщини, Польщі, Румунії та України обговорили проблеми збереження та сталого розвитку Притисянського регіону. З великою зацікавленістю, сприйнято також презентацію мера угорського міста Туркеве Сабо Золтана про життєвий і творчий шлях видатного угорського природодослідника, уродженця Закарпаття доктора Балог Яноша, якому незабаром в Угорщині відзначатимуть столітній ювілей.


На завершення виставки майстрами із різьби по дереву із семи країн Європи виготовлено та встановлено тут символічну Арку Європейської дружби та скульптурну композицію «Єднання заради збереження природи Карпат».



Федір Гамор, 

директор Карпатського 

біосферного заповідника, професор

 

На фото: Федір Гамор (зліва) обговорює план проведення виставки із головою Фонду розвитку сільської культури Угорщини Ференцом Ніком та керівником Рахівського районного українсько-угорського центру культури, освіти та інформації Емою Нейжмак.