Міжнародна наукова конференція у географічному центрі Європи  

Дні Європейської спадщини відзначаються з 1999 року у 50 країнах, як спільна ініціатива Європейської Комісії та Ради Європи. Ціль заходів – сприяти взаєморозумінню між громадянами різних країн Європи, привернути увагу громадськості до багатства, цінності та необхідності збереження національної і загальноєвропейської спадщини. У рамках відзначення Днів Європейської спадщини Карпатським біосферним заповідником щороку проводиться низка акцій. Зокрема, у вересні цього року у географічному центрі Європи відкрито виставку "Угорщина в географічному центрі Європи". А 21 вересня 2012 р. проведено міжнародну науково-практичну конференцію "Збереження та сталий розвиток Притисянського регіону".

Участь у її роботі взяли науковці України, Румунії, Угорщини, Польщі. Відкрили наукове зібрання заступник директора Карпатського біосферного заповідника Василь Покиньчереда та заступник голови Рахівської РДА Олександр Томашук. Були заслухані доповіді про екологічну ситуацію в басейні Тиси, роль Карпатського біосферного заповідника в реалізації ідей сталого розвитку у гірській частині Притисянського регіону України, сталий розвиток етнічних українців румунської Мараморощини, вибіркову систему лісогосподарювання як основу наближеного до природи лісівництва, екологічні проблеми угорської частини долини р. Тиси, роль ботанічних садів у забезпеченні розвитку природних територій, запровадження механізмів збереження та сталого використання високогірних лук, методичні аспекти дослідження релігійно-туристичних об’єктів, високогірні водно-болотні угіддя Рахівщини, лісові екосистеми басейну Тиси та ін.

За результатами обговорення планується підготувати конкретні пропозиції до органів влади щодо покращення збереження навколишнього середовища Притисянського регіону та запровадження тут проектів сталого використання природних ресурсів.