«БУКОВІ ПРАЛІСИ КАРПАТ ТА ДАВНІ ЛІСИ НІМЕЧЧИНИ» -

УРОЧИСТЕ ВРУЧЕННЯ СЕРТИФІКАТУ ВІДБУЛОСЯ

 

Делегації Карпатського біосферного заповідника на чолі з директором установи проф. Федором Гамором випала честь бути запрошеними на офіційну церемонію вручення сертифікату ЮНЕСКО п’ятьом німецьким кластерам давніх букових лісів, які, разом з українськими та словацькими ділянками, тепер утворюють єдиний серійний транснаціональний українсько-словацько-німецького об’єкт  «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» (згідно рішення Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО від 25.06.2011).

 

Визначна подія проходила 15 жовтня 2011 року в приміщенні Федерального Міністерства охорони довкілля та ядерної безпеки Німеччини в урочисто-піднесеній атмосфері за участі близько 120 запрошених – всіх, хто так чи інакше був дотичний до тривалого та кропіткого номінаційного процесу.

 

З вітальним словом виступив Міністр охорони довкілля та ядерної безпеки Німеччини др. Норберт Рьотген. Він висловив вдячність експертам, які готували досьє, а також представникам адміністрацій п’яти природоохоронних територій, які увійшли до складу об’єкту. Теплі слова вдячності прозвучали на адресу українських та словацьких колег, які надали величезну підтримку німецькій номінації в процесі оцінки.

 

Після міністра до слова був запрошений пан Кішора Рао, директор Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, який іще раз підкреслив визначну глобальну цінність букових пралісів та старовікових лісів та вручив сертифікати Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО п’ятьом кластерам давніх лісів Німеччини. Зі словами подяки виступили міністри охорони природи федеральних земель Мекленбург-Західна Померанія, Тюрінгії, Бранденбургу та Гессен, на території яких розташовані ці цінні ділянки.

 

Також було надано слово делегаціям з України та Словаччини, які були основоположниками цього цінного об’єкту. З вітальним словом від імені офіційної української делегації виступив пан Ігор Іваненко, заступник начальника Департаменту заповідної справи. Ігор Борисович, привітавши німецьких колег з цим високим визнанням, доповів про пріоритети і досягнення екологічної політики України, підкресливши особливу роль карпатського біосферного заповідника, як провідної установи ПЗФ. Щодо ідеї створення Міжнародного навчально-дослідного центру букових пралісів та сталого розвитку на базі Карпатського біосферного заповідника, то вона була підтримана бурхливими оплесками присутніх, особливо – представниками ЮНЕСКО.

 

Вікторія Губко

Начальник відділу рекреації, зв’язків з громадськістю та міжнародної співпраці

Карпатський біосферний заповідник